Властите в Гърция отмениха извънредното положение на остров Родос

Властите в Гърция отмениха извънредното положение на остров Родос

Извънредното положение, обявено на 20 юли на гръцкия остров Родос заради опустошителните пожари, които бушуваха на острова в продължение на над 10 дни, беше отменено снощи, съобщи Министерството на климата и гражданската защита, цитирано от в. "Катимерини".

Жителите и посетителите са получили известие чрез спешния телефон 112, че могат да се върнат безопасно в местата си на пребиваване.

Няколкото фронта, които бушуваха на острова, бяха потушени, но на няколко места имаше повторно възпламеняване и силите на Гражданска защита остават в готовност, посочва изданието.

Гръцките пожарникари овладяха и няколко горски пожара, които се разразиха вчера в района на древна Олимпия в западната част на полуостров Пелопонес, съобщава БТА. Четири села в областта Илия вчера получиха съобщения за евакуация чрез спешния телефон 112.

Държавното радио съобщи, че огнеборците са успели да спрат пламъците на неколкостотин метра от Олимпия, важен религиозен обект, където на всеки четири години са се провеждали древните Олимпийски игри, отбелязва ДПА.

Горски пожар през 2007 г. унищожи много дървета близо до Олимпия.

Местни кметове обвиняват за пожарите бизнесмени, участващи в спекула със земя. "Те искат да унищожат горите и храстите, за да засадят лозя и маслинови дървета", заяви един от тях за държавното радио.

По данни на радиото полицията е задържала предполагаем подпалвач в района на Олимпия.

Гръцката метеорологична служба прогнозира нормални температури от около 36 градуса по Целзий през следващите дни. Живачният стълб се покачи до над 40 градуса в разгара на горещата вълна, продължила близо две седмици, напомня агенцията. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ