Закон в Русия поставя икономиката на военни релси

Закон в Русия поставя икономиката на военни релси

Закон в Русия поставя икономиката на военни релси

Руската Държавна дума одобри на първо четене правителствен законопроект за правото на властите да въвеждат "специални мерки" в икономиката за осигуряване на "борба с тероризма и други операции извън територията на Руската федерация", съобщава ВВС.

Става дума за увеличаване на работното време, работа през почивните дни и забрана за отказ от изпълнение на договори по държавни поръчки, свързана с отбраната на страната. „Необходимо е „презареждане“ на производствените мощности на военно-промишления комплекс, „включително мобилизационни“, и организиране на „ресурсно осигуряване на доставките“ в рамките на държавната отбранителна поръчка“, са мотивите за проектозакона. За целта правителството иска да има право да привлича служители на предприятията да работят през нощта, през почивните дни и неработните празнични дни.

Законопроектът, подписан от министър-председателя Михаил Мишустин, беше внесен в Държавната дума на 30 юни. С него се предлага на руското правителство да се даде право да взема решения за въвеждането на "специални мерки" в "индивидуални производствени мощности". Според внесените текстове, независимо от формата на собственост, такива предприятия няма да имат право да отказват да сключват споразумения и държавни договори за доставка на стоки, както и от извършване на работа и предоставяне на услуги. Това се отнася за договори, сключени по реда на Закона за държавните отбранителни поръчки или за доставките за държавни и общински нужди. В обяснителната бележка към законопроекта изрично се посочва, че правителството е решило да получи такова право, за да осигури "по-специално специална военна операция на териториите на Донецката народна република, Луганската народна република и Украйна".

Всъщност в обяснителната записка се признава, че без "специални мерки" руската армия може да изпита проблеми с доставките, пише BBC. „Има краткосрочна повишена необходимост от ремонт на въоръжение и военна техника и осигуряване на материално-технически средства“, се казва в мотивите за проектозакона. „В условията на санкции тази нужда може да бъде удовлетворена, ако „временно се концентрират усилията в определени сектори на икономиката“, изтъкват вносителите. Обяснявайки необходимостта от „специални мерки“, вицепремиерът Юрий Борисов говори в Държавната дума, че след началото на войната тежестта върху руския военно-промишлен комплекс „значително се е увеличила“. Въпреки това, според него, няма проблеми с осигуряването на руската армия в Украйна.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ