Зеленски уволни началника на тайните служби и главния прокурор на Украйна

Зеленски уволни началника на тайните служби и главния прокурор на Украйна

Зеленски уволни началника на тайните служби и главния прокурор на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски внезапно уволни началника на мощната Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова, предаде Ройтерс.

Зеленски аргументира решението си с това, че са открити десетки случаи на сътрудничество между служители в техните агенции и Русия.

Указите за уволнението на Баканов, приятел от детството на Зеленски, и Венедиктова, която е начело на усилията по преследването на руските военни престъпления в Украйна, бяха публикувани на официалния сайт на президента.

Това са най-големите политически рокади в страната от началото на руската инвазия насам.

В пост в „Телеграм“Зеленски заяви, че е уволнил висшите държавници, защото е станало ясно, че много членове на техните агенции са си сътрудничели с Русия. По думите на президента това е проблем и в други агенции.

Той обясни, че са започнати 651 углавни производства за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на правоохранителните органи. Над 60 служители на ведомствата, оглавявани от Баканов и Венедиктова сега работят срещу Украйна в окупираните от Русия територии.

„Подобен набор от престъпления срещу устоите на националната сигурност на държавата… повдигат много сериозни въпроси пред съответните ръководители“, коментира Зеленски.

„Всеки от тези въпроси ще получи подходящ отговор", добави държавният глава.

В традиционната си вечерна реч пред нацията Зеленски отбеляза неотдавнашния арест по подозрение в държавна измяна на бившия ръководител на СБУ, който контролира региона на Крим - полуостровът, анексиран от Русия през 2014 г.

Зеленски каза, че е уволнил висш служител по сигурността в началото на инвазията, решение, което според него сега е доказано, че е оправдано.

„Събрани са достатъчно доказателства, за да се докладва това лице по подозрение за държавна измяна. Всичките му престъпни действия са документирани“, каза той.

Баканов беше назначен за ръководител на СБУ през 2019 г., едно от множеството нови лица, които станаха известни, след като Зеленски спечели изборите по-рано същата година.

Зеленски назначи Олексий Симоненко за нов главен прокурор с отделна изпълнителна заповед.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ