Нед Дейвис изпреварва времето си със своите компютърни инвестиционни модели

Дисциплината и следването на обективен инвестиционен подход може да ви изведат до печелившата стратегия, казва Браян Санборн, управляващ директор, ръководител на отдел „Инвестиционни решения“ на NDR

Автор:

Борислав Вълчинов

Снимки:

личен архив

Нед Дейвис изпреварва времето си със своите компютърни инвестиционни модели

Дисциплината и следването на обективен инвестиционен подход може да ви изведат до печелившата стратегия, казва Браян Санборн, управляващ директор, ръководител на отдел „Инвестиционни решения“ на NDR

Нед Дейвис изпреварва времето си със своите компютърни инвестиционни модели
quotes

Господин Санборн, можете ли да ни разкажете малко повече за историята на Ned Davis Research?

Нашият едноименен собственик Нед Дейвис старира компанията Ned Davis Research (NDR) през 1980 година. Преди да започне собствен бизнес, Нед набира богат опит като партньор в регионална инвестиционна банка в Америка. Там той прави анализите си само на ръка и в процеса вижда възможността да използва, тогава навлизащия тепърва в различни индустрии, компютър, за да обработва сложни инвестиционни модели. Неговият опит да финансира идеята бива отхвърлен и така той решава да стартира собствена компания. Философията, която стои зад методологията, използвана от NDR, се базира на работата на Нед през 60те и 70те години. Тогава той прекарва голяма част от времето си правейки прогнози за икономиката и пазарите, които са достатъчно добри, за да му спечелят вниманието на медиите. Въпреки тази популярност, Нед осъзнава, че годишната възвръщаемост на неговото собствено портфолио не отразява успехите на прогнозите му. Тогава дошло прозрението, че прекалено много се фокусира върху това “да бъде прав”, а всъщност трябва да бъде по-дисциплиниран и да не оставя егото си да се намесва в решенията, които взема, както и да балансира рисковете, за да “прави пари”. Философията на компанията се базира на 10 основни принципа.

Кой от тях считате за най-важен?

Първоначално четирите печеливши принципа били обективност, дисциплина, гъвкавост и толеранс към риска. С еволюцията на компанията, тези принципи се развили до 10 правила, като добавили: не върви срещу пазарните трендове; не върви срещу монетарните политики; не следвай тълпите при екстремни пазарни ситуации; учи историята, за да избегнеш повторение на грешките; и прилагай правила за мениджмънт на парите. Макар всички тези правила да са важни за нашия анализаторски процес, правилото да не вървим срещу трендовете на пазара може би е най-ключово. Всички наши модели съдържат индикатори за трендовете, които ни помагат да следим пазарите изкъсо. Този подход ни помага да стоим инвестирани по време на бичи пазари и да превключим своевременно към нискорискови активи по време на мечи периоди. Точно този подход е помогнал на NDR да стане глобалният и независим пазарен анализатор, който е днес, с над 1 000 индивидуални и институционални клиенти и над 2 милиарда активи под наблюдение. На нас са се доверили някои от световните лидери в асет мениджмънта, пенсионни дружества и хедж фондове.

Какви са ключовите предизвикателства при поддържането на обективност и дисциплина в анализа на пазара, особено в условия на висока волатилност?

Поддържаме дисциплина и обективност, като поставяме индикаторите и моделите си в научна рамка. Когато пазарите са волатилни, притеснението у инвеститорите расте, което може да доведе до неправилни решения. Използвайки компютърни модели, ние премахваме емоциите от инвестиционните решения. Разбира се, няма един правилен индикатор или концепция, които да работят при всички обстоятелства. За да запазим увереност и дисциплина, НДР анализира пазарите през 360-градусов подход, който комбинира макро-, фундаментален и технически анализ заедно с поведенчески данни. На теория с времето истинската стойност на един актив трябва да се доближи до оценките от макро- и фундаменталните анализи. Всички обаче сме виждали как на практика може да познаеш цялата картинка и пак да изгубиш пари от конкретна сделка. Точно там идва мястото на техническите и поведенческите данни, те са ключът към управление на риска и добрия тайминг.

Какви уроци сте научили от минали грешки?

Най-важното нещо, което съм научил, идва директно от Нед. Той многократно ни е казвал, че сме в „бизнеса по правене на грешки“. Това, което разделя печелившите от губещите, е, че едните правят малки грешки, а другите – големи. Затова поставяме акцент върху трендовете в нашите модели – те ни помагат да редуцираме значително големите грешки.

Можете ли да разкажете повече за партньорството ви с „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“?

Изключително щастливи сме, че си партнираме с ЕЛАНА, и че успяхме да представим на българския пазар нашия водещ глобален модел за алокация на активи. Именно той стои зад ELANA Ned Davis Research Dynamic Strategy, фонд в ETF-и, който използва дефиниран сет от индикатори, за да алокира динамично теглата на акции и облигации в портфейла. Този автоматизиран подход помага на инвеститорите във фонда да се адаптират обективно към еволюиращите макро и микро пазарни трендове.

Какви са основните предимства, които клиентите на NDR получават, и как вашите услуги се отличават от тези на конкурентите ви?

Това, което ни отличава, е че ние предлагаме една много завършена инвестиционна картина, като прилагаме консистентната си философия към редица дисциплини. Нашите публикации, уебинари, доклади и модели, дават информация, която помага на инвеститорите да останат от правилната страна на тренда.

Какъв съвет бихте дали на новите инвеститори, които тепърва започват да се ориентират на финансовите пазари?

Един от любимите ми цитати от Нед е: „Количеството непродуктивно безпокойство в живота на един инвеститор кореспондира пряко с времето, което той прекарва да размишлява как една инвестиция би трябвало да се представя, вместо да се фокусира върху това как тя се представя в действителност.“ Дисциплината и следването на обективен инвестиционен подход може да ви помогне да избегнете големите грешки и да ви изведе до печелившата стратегия.

Брайън Санборн е управляващ директор, ръководител на отдел „Инвестиционни решения“ и председателства Индексния комитет на NDR. Комитетът се състои от стратези на NDR, които преглеждат и одобряват новите инвестиционни модели, както и подобрения на съществуващите такива. Екипът на Брайън разработи и поддържа услугата за избор на акции на NDR, която предоставя уникални инструменти за скрининг на акции и анализ на портфолио, задълбочени коментари с препоръки за действие (включително тематични кошници) и подробна информация за акциите. Брайън получава магистърска степен по статистика от Колумбийския университет и бакалавърска степен по математика и икономика от Davidson College. Брайън е притежател на CFA сертификат и е член на CFA Institute.