Leader's Hub БРОЙ /// Мениджър 05/24

Списание МЕНИДЖЪР Ви предлага 4 безплатни статии от броя — 1 / 4

Четете научнофантастични книги

Компаниите ще възприемат по-гъвкав и плавен модел на организация на работата, който да им позволи да вземат решения и да действат по-бързо, убеден е футуристът Джейкъб Морган

Автор:

Венцислав Савов

Снимки:

Личен архив

Четете научнофантастични книги

Компаниите ще възприемат по-гъвкав и плавен модел на организация на работата, който да им позволи да вземат решения и да действат по-бързо, убеден е футуристът Джейкъб Морган

Четете научнофантастични книги
quotes

Господин Морган, кога ще видим първия робот, който ще мисли и чувства като хората?

Ако става дума за изкуствен интелект, който да „мисли“ като човек, много зависи какво разбираме под „мислене“. Вече използваме платформи като ChatGPT, които изпълняват много от задачите, които човек може да извършва в области като графичен дизайн, писане, анализ на данни и много други. Ако обаче става въпрос за онези неща, които ни правят хора, като емоционална интелигентност, способност за творческо решаване на проблеми и вземане на решения, комуникация и емпатия, тук хората все още доминират и вероятно ще продължат да властват в обозримо бъдеще. Освен това не сме на етапа, в който AI е развил съзнание. За да мисли и чувства като човек, роботът трябва да има съзнание. А ние все още не сме на този етап.

През каква трансформация ще премине човечеството в ерата на AI?

Със сигурност ни очакват промени в икономиката и на пазара на труда. Навлизането на изкуствения интелект и автоматизацията вероятно ще изместят работниците в определени сектори и особено в онези дейности, които включват повтарящи се и рутинни задачи. Очаква се обаче да създадат и нови работни места, особено в технологичния сектор. Например в области като управлението на AI, както и в такива, чието съществуване все още не можем да предвидим. Изкуственият интелект може значително да повиши производителността в редица индустрии и да стимулира иновации и нов икономически растеж. Оптимист съм и вярвам, че AI ще създаде повече възможности и работни места, отколкото ще „изтрие“.

Какви ще бъдат организациите след 5 до 10 години? Как ще се управляват и по какво ще се различават от днешните?

Трябва да се подготвим за няколко сценария. Компаниите ще възприемат по-гъвкав и плавен модел на организация на работата, който да им позволи да вземат решения и да действат по-бързо. Технологията може да им помогне чрез възможностите за бързо анализиране на данни и предлагане на стратегии за действие. Разбира се, очаква ни преразпределяне на работната сила и хибридният модел на работа ще се превърне в новото нормално. Всъщност вече сме се запътили натам. Непрекъснатото учене ще се превърне в новия решаващ фактор за успех в кариерата, което означава, че всеки, който иска да успее, ще трябва да се научи как да учи и да постоянства в усилията си! Лидерството също ще се влияе много повече от анализа на данните, но в същото време ще е и по-съобразено с хората. Ще се възползваме от насоките на AI, за да достигнем до стратегически решения, но ще се нуждаем и от мъдростта, опита, проницателността и съпричастността на хората, за да успеем да направим истински правилните избори.

Бихте ли посочили три най-важни умения, които да развиваме, за да изпреварим скоростта, с която се развиват технологиите?

Любопитство към изследването на нови концепции и идеи. Мотивация за действие. Емоционална интелигентност за свързване с хората и изграждане на взаимоотношения. И, четвърто, трябва да свикнем да учим непрекъснато!

Кои ще бъдат най-печелившите бизнеси до края на десетилетието?

Това със сигурност са технологичните компании. Но е напълно възможно да се появи нов играч, който лесно да се изкачи до върха. Ако трябва да посоча имена, това биха били Nvidia, Microsoft, OpenAI, Alphabet, Apple и може би Neuralink.

Как да предвидим какво бъдеще ни очаква?

Едно от най-добрите неща, които може да направите, е да четете научнофантастични книги и да гледате научнофантастични филми. Те винаги ни помагат да се запознаем със сценарии и възможности, много от които вече са реалност, например холодекът от „Стар Трек“! Друго, което можете да направите, е просто да се запитате защо нещо се прави по определен модел и дали има по-добър или различен начин да го направите.

Какъв съвет бихте дали на читателите на сп. „Мениджър“ как да управляват промяната, така че винаги да са пред конкурентите?

Първо, трябва да признаете и осъзнаете, че промяната е новата константа. Нещата никога повече няма да се развиват толкова бавно, колкото днес. Второ, не можете винаги да сте преди конкуренцията – ако мислите така, сте загубили битката. Вместо това се опитайте да мислите как да ставате все по-добри и да се усъвършенствате. Така напредъкът ви ще е по-реалистичен и ще зависи именно от вас, а не от някакви външни фактори. Трето, практикувайте правилото за 1% на ден. Това означава, че ако можете да напреднете с 1% на ден, до края на годината ще сте 37 пъти по-добри. Запитайте се коя е онази малка стъпка, която можете да изминете всеки един ден, за да се придвижите малко по-напред – и действайте!

Джейкъб Морган е автор на 5 бестселъра, последният от които е „Да ръководиш с уязвимост: Разкрийте най-мощната си суперсила, за да промените себе си, екипа си и организацията си“, която може да се намери на: LeadWithVulnerability.com. Лектор и професионален футурист, чиято работа е високо ценена от изпълнителните директори на Best Buy, Mastercard, Unilever, KPMG, Nestle, Cisco. Поддържа и един от най-популярните подкасти за лидери на GreatLeadershipPodcast.com.