Leader's Hub БРОЙ /// Мениджър 02/2024

Списание МЕНИДЖЪР Ви предлага 4 безплатни статии от броя — 1 / 4

Елвис в света на инвестициите

Кой е Бил Акман и срещу какво се бори този път

Автор:

Николета Илиева

Снимки:

Getty Images

Елвис в света на инвестициите

Кой е Бил Акман и срещу какво се бори този път

Елвис в света на инвестициите
quotes

Ако сте почитатели на истории за успешни лидери, издигнали се от нулата до върха, то тази няма да ви спечели. Това по-скоро е история за сина, роден в богато семейство на финансист, който успява да натрупа свое собствено състояние. Уилям Акман – или Елвис на инвестирането, обаче има на какво да научи корпоративния свят с твърдия си характер, ясния си почерк и редицата каузи зад гърба си.

Противоречивият инвеститор

Акман е роден през 1966 г. в САЩ. Завършва Харвардския университет през 1988 г., а след това продължава образованието си в Harvard Business School. След като прекарва известно време, работейки с баща си в сферата на недвижимите имоти, той решава да създаде първия си хедж фонд през 1992 г. Въпреки че фондът се представя относително добре, той е затворен през 2002 г. Две години по-късно Акман създава Pershing Square Capital Management L.P. с първоначален капитал от 54 млн. долара.

Акман е доста противоречива личност, както и резултатите на фонда му. В някои периоди, включително през 2014 г., Pershing Square осигурява годишна възвращаемост от 40% (в същата година възвръщаемостта от S&P 500 е 13%). Мнозина твърдят, че Акман е успял да прогнозира кризата от 2020 г. Тогава той превръща 27 млн. долара в 2,6 млрд. долара с един ход, като залага на повсеместния спад на пазара на фона на наближаващата пандемия. През 2023 г. фондът на Акман реализира възвращаемост от 26,7%, което надминава ръста на фондовия пазар. С този си резултат той всъщност се възстановява от загубата през предходната година в размер на 8,8%.

Инвеститорът активист

Акман се определя като „инвеститор активист“. Той търси компании с голям потенциал и финансови проблеми за решаване. Целта е след преодоляването им цената на акциите на дружествата да се повиши и съответно да донесат печалба. Акман не просто купува акции от определени компании, той има апетит към големи дялове, като често става най-големият акционер в тях. Това му дава голямо последващо влияние върху инвестициите му.

Стратегията на Акман не се различава значително от тази на Уорън Бъфет – и двамата посочват, че книгата „Интелигентният инвеститор“ на Бен Греъм е оказала голямо влияние върху начина им на работа. Отвъд търсенето на уникални и подценени бизнеси Акман препоръчва на инвеститорите да диверсифицират портфолиото си, но не прекалено. Идеята тук е, че влагането на всички пари в една компания е рисковано, но такова е и разпиляването сред твърде много дружества, тъй като това затруднява инвеститорите да проучат и да разберат изцяло дейността на всички фирми в портфолиото си. Един от най-ценните съвети на Акман към инвеститорите е просто да „бъдат силни“. Според него те трябва да приемат факта, че цената на това, което притежават, може значително да намалее, след като го купят. „Това всъщност не означава, че сте направили инвестиционна грешка – това просто е природата на волатилния фондов пазар“, посочва той.

Три епични казуса

Случаят MBIA

Един от най-големите си успехи Акман постига още преди основаването на Pershing Square. През 2002 г. той е сред първите инвеститори, които забелязват, че нещо не е наред в суаповете за кредитно неизпълнение на стойност милиарди долари срещу обезпечени с ипотеки дългови задължения, по които MBIA е контрагент. По това време компанията е един от колосите на Wall Street – безупречна фирма с първокласен кредитен рейтинг. Акман започва да проучва дружеството, като според доклади той е изчел впечатляващите 140 хил. страници информация за него. Така Акман залага –включително чрез къси позиции, че застрахователят ще изпадне в неплатежоспособност. Това му навлича подигравки от колегите му и разследване от страна на Комисията по ценните книжа и борсите. Шест години по-късно настъпва финансовата криза и просрочването на заемите пропуква MBIA. Цените на акциите на компанията тръгват надолу заедно с кредитния ѝ рейтинг. През 2007 г. една акция на MBIA струва 70 долара, а през 2009 г. – 2,50 долара. В резултат на това Акман прибра около 1,4 млрд. долара.

Herbalife и спорът Карл Икан – Бил Акман

Един от най-известните спорове в инвестиционния свят е между легендарния инвеститор Карл Икан и Бил Акман, който Икан нарича „загубеняк“. Обидата е отправена в контекста на голямата битка за компанията за хранителни добавки Herbalife. Според Акман компанията е пирамидална схема и ще се срине. Икан обаче е убеден в обратното и започва да купува акции на дружеството, превръщайки се в неговия най-голям инвеститор. Точно както при MBIA, Акман се опитва да повиши осведомеността сред обществото за модела на Herbalife, което дори предизвика правителствено разследване на компанията. Въпреки че регулаторите споделят много от опасенията на Акман, те не определят дейността ѝ като схема и позволяват на дружеството да продължи да работи. През 2018 г. Акман признава поражението си и напуска позициите си с огромни загуби – около 700 млн. долара.

Valeant – огромната грешка

Една от най-големите грешки на Pershing Square, която самият Акман признава, са кошмарните позиции в закъсалата фармацевтична компания Valeant. Акман влиза в компанията при цена от около 180 долара за акция, като държи 8,5-процентен дял. Valeant обаче се изправя пред редица предизвикателства, включително управленски грешки, огромни понижения на приходите и прогнозите, съмнителни конферентни разговори и обвинения за нарушаване на договорите, което в крайна сметка води до техническо неизпълнение на задълженията ѝ. На 13 март 2017 г. Pershing Square съобщава, че е продала цялата си позиция, от което фондът губи над 3 млрд. долара. „Ясно е, че нашата инвестиция във Valeant беше огромна грешка“, заявява тогава Акман. По онова време някои смятат, че с кариерата му е свършено. Те обаче са опровергани, когато между януари и юли 2019 г. Pershing Square увеличава цената си с впечатляващите 45% спрямо 17% за Американската фондова борса.

Как Акман се възстановява? Всъщност като прави крачка назад, възвръща фокуса си, спира да се стреми само да прави инвеститорите щастливи и се съсредоточава върху взимането на правилни решения.

Няколко книги, които Бил Акман препоръчва:

  • Интелигентният инвеститор, Бенджамин Греъм
  • Начинът на Уорън Бъфет, Робърт Дж. Хагстром
  • ,Есетата на Уорън Бъфет, Лорънс А. Кънингам и Уорън Бъфет
  • You Can Be a Stock Market Genius, Joel Greenblatt
  • One Up on Wall Street, Peter Lynch
  • Beating the Street, Peter Lynch

Защо Акман е ядосан сега?

Една от последните му битки е срещу президента на Харвардския университет Клодин Гей. Причината за кампанията срещу Гей са пропалестински протести в кампуса на Харвард след нападенията на „Хамас в Израел на 7 октомври, както и обвинения в плагиатство. Според Акман Гей не е напратила достатъчно, за да могат еврейските студенти да се чувстват в безопасност. В края на миналата година Гей се оттегли, оставайки в историята като президента с най-краткия мандат в 388-годишната история на Харвард.

По-късно е публикуван доклад, който обвинява съпругата на Акман, бившата професорка от Масачузетския технологичен институт Нери Оксман, в плагиатство. Оксман призна за грешки в дисертацията си от 330 страници, като заяви, че съжалява за тях.

В инвестиционния стил на Акман има място за лични предпочитания – той залага срещу компании, които не харесва, и прави всичко възможно да защити онези, на които симпатизира. Мнозина не го харесват и са подразнени от него. Ако обаче успеете да преодолеете раздразнението си, има много какво да научите от Елвис на инвестирането – все пак човек не става милиардер, без да е направил нещо правилно.

Днес Pershing Square разполага с 10,5 млрд. долара, инвестирани в акциите на само седем компании. Ето кои са те:

1. Alphabet – компанията майка на Google

2. Chipotle Mexican Grill – популярна верига ресторанти за бързо хранене

3. Howard Hughes – компания за недвижими имоти

4. Restaurant Brands International – собственик на Burger King, Tim Hortons и Popeyes Louisiana Kitchen

5. Hilton Worldwide – един от най-големите хотелски оператори в света

6. Lowe's – търговец на дребно на стоки за дома

7. Canadian Pacific Kansas City – железопътна компания, единствен представител на индустриалния сектор.

Една от последните покупки на Акман и съпругата му Нери Оксман е дял в Израелската фондова борса – сделка, която бележи една от най-значимите инвестиции в Израел след началото на войната срещу „Хамас“. През януари борсата съобщи, че двойката е закупила дял от 4,9% като част от по-широка продажба на дялове на стойност 95 млн. долара. Акман и съпругата му са единствените купувачи, които бяха посочени. Те са платили около 25 млн. долара за своя дял.