Край на фиктивните медицински прегледи на спортистите

Край на фиктивните медицински прегледи на спортистите

Край на фиктивните медицински прегледи на спортистите

Практиката спортисти да минават фиктивно задължителните медицински прегледи ще бъде прекратена. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„В момента сме се заели с решаването на един проблем, на който никой не е обърнал внимание вече 13 години. Съгласно закона за физическото възпитание и спорта, задължителните прегледи на спортистите трябва да се извършват в спортни лечебни заведения, определени от Министерски съвет по предложение на министъра на младежта и спорта и министъра на здравеопазването. Да, но решение на Министерски съвет за определяне на лечебни заведения като спортни такива липсва.”, посочи Кралев. По думите му липсва и наредба, която да регламентира реда и условията за това.

„Какво се случва в момента? Отбор се явява на състезание, но няма медицински прегледи на състезателите. Треньорът отива при джипи или друг лекар и срещу 50 лв. получава медицинско свидетелство на целия отбор. Най-често това се случва при подрастващите. Или в деня на състезанието дежурният лекар издава документ на всеки състезател, че е преминал предварителен преглед. Това трябва да спре! Изпратил съм писмо до министъра на здравеопазването да сформираме общ екип, който да разработи нормативна уредба, както и да предложи на Министерски съвет за утвърждаване лечебни заведения, които да бъдат определени като спортни“, заяви министър Кралев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ