Лошите навици, от които може да се освободите - за по-продуктивна година

Лошите навици, от които може да се освободите - за по-продуктивна година

Лошите навици, от които може да се освободите - за по-продуктивна година

Да получим възможно най-големи резултати от всеки ден е по-постижима цел, в случай че не саботираме самите себе си с лоши навици. 

Кои например? Американският сайт Business Insider изброява 12 вредни привички, от които можем да се освободим - за по-продуктивна година. Ето какво предлагат авторите.

Намалете импулсивното уеб сърфиране. Лесно си губим времето като се осведомяваме по въпроси, които не са ни интересували преди да застанем пред екрана. Най-продуктивно е човек да си запише какво го интересува на лист и след това да провери за него в интернет. 

Прекратете мултитаскинга. Научни изследвания отдавна доказаха, че единици са тези, които могат да правят ефективно няколко неща едновременно. 

Спрете непрекъснато да си проверявате имейлите. Смята се, че всеки път щом си проверим електронната поща, губим 25 минути от работното си време. 

Спрете склонността да се възнаграждавате неистово след всяко наложено над себе си ограничение - за харчене на пари, хранене или друго. Така обезсмисляте усилията от предишния ден. Направете целите си част от личната идентичност. 

По-добре вече не отлагайте най-важната си работа за следобед или края на деня. Разполагаме с ограничен капацитет от воля за действие за 24 часа. 

Стига вече с приемането на покани за твърде много срещи. Нищо не намалява продуктивността ни за деня така, както участието в твърде много съвещания и дискусии. 

Ставайте по-често от стола на работа. Намалете броя на времето, което прекарвате предимно седнали. Колкото по-дълго седим, толкова по-бавно мислим. Експерти препоръчват да вървим и говорим между 30 и 50 километра седмично. Това е полезно за освежаване на мисленето. 

Не удряйте будилника сутрин, не хвърляйте телефона след спиране на алармата. Без агресивни движения, моля. Борбата със събуждащото устройство само изтощава ограничените ни сили за деня. 

Научете се да се самоорганизирате и да си поставяте приоритети за деня, месеца, годината. Да имаш твърде много цели може да те направи изключително непродуктивен. 

Сложете край на склонността прекалено да планирате. Педантичното планиране на всеки час от деня не позволява на неочакваното да се случи. Планирайте само няколко часа истинска работа дневно. 

Ако не сте планирали досега, започнете да го правите. По-добре е да имаме представа каква е целта ни, какво искаме да ни се случи, и да си поставим реално изпълними стъпки за случването му в бъдеще. 

Намалете колкото е възможно използването на телефона в леглото. LED екраните на смартфоните излъчват високоенергийна видима светлина (HEV light). Това е т.нар. синя светлина с висока честота, висока енергийност. Тя е във виолетово-синия спектър и може да подтисне производството на мелатонин - хормона, който помага за регулиране на цикъла на съня и ни прави по-щастливи. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ