Не преследвайте безсмислени цели!

Не преследвайте безсмислени цели!

Не преследвайте безсмислени цели!

Някои аспекти от живота могат да ни се струват като повтарящи се кошмари. Всеки път се пресягаме към крайчеца на въжето, който се намира на милиметри от пръстите ни, но не можем да го сграбчим. Но все пак хората сме непреклонни същества – продължаваме да вървим напред, преследваме метафоричния морков на върха на метафоричната пръчка.

Проблемът е, че някой от нас гонят грешните моркови на грешните пръчки. Непрекъснато ни се натяква, че трябва да преследваме определени цели в живота, но истината е, че те не си струват. Независимо какво казват всички, енергията е изчерпаем ресурс. Затова престанете да преследвате безсмислени мечти и се фокусирайте върху онова, от което наистина се нуждаете.

1. Спрете да преследвате „Мечтата”

По никакъв начин не намеквам, че трябва да спрете да мечтаете или да преследвате мечтите си. Казвам да се уверите, че влагате енергията си в реализиране на ВАШАТА мечта. Всеки ден хората ни бомбардират с мненията си за това, към което смятат, че трябва да се стремим. Нашите възприятия за нещата, които искаме и от които се нуждаем, бледнеят на фона на комерсиалното, на чуждите представи и на собствените ни слепи амбиции. Направете крачка назад и се запитайте: „Какво искам АЗ?” Докато не разберете отговора на този въпрос, как бихте могли да знаете по кой път да тръгнете?

2. Спрете да преследвате парите

Винаги съм казвал, че „парите не купуват щастие, независимо на колко места могат да ви отведат в търсенето ви на такова”. Това е клише, старо колкото самите пари, но и днес е толкова вярно, колкото първия път, когато някой е осъзнал, че богатството не зависи от финансовите средства. Лично аз оценявам богатството си според хората, които ме заобикалят. Преследването на парите ни подтиква да вършим неща, които мразим, да работим прекалено дълги часове и да се изтощаваме, да пропускаме дни, месеци и години от живота си, които никога няма да можем да си върнем. Ако сте толкова обсебени от числото в банковата си сметка, че оставяте животът да се изплъзва между пръстите ви, за какво са ви пари?

Тази теория важи и за преследването на материални придобивки. Разбира се, пазаруването може временно да повдигне настроението и да повиши качеството ви на живот, но постоянното ламтене за още и още вещи е безсмислено. Никой няма да ви награди за това, че сте покойникът с най-много дрънкулки. Затова пък за удовлетворението има награда – нарича се щастие.

3. Спрете да се борите за внимание

Отново се връщам към темата за социалните медии, които са превзели модерното ни социално общество. Накъдето и да се обърнете, все някой плаче за одобрение и внимание. Един идеален пример, който обичам да давам, е публикуването на неясни статуси. Всички имаме по един Facebook приятел, който често пише статуси от сорта на „Вече не знам какво да правя с живота си L” и очаква всички да скочим, за да го избавим от самосъжалението му. Ако наистина не знаете какво да правите с живота си, статусите във Facebook и Twitter няма да ви помогнат. Ако имате проблем, говорете с някого, изразете чувствата си. Но имайте предвид, че ако вдигате врява напразно, рано или късно, хората ще спрат да ви слушат.

4. Спрете да търсите одобрение от околните

Не е нужно някой да ви харесва - трябва вие сами да харесвате себе си. Ако самооценката ви зависи от мнението на околните, как бихте могли да се харесвате? Неизбежно, независимо от причината, ще срещате хора, които просто не ви харесват. Познайте какво – вероятно те също търсят чуждото одобрение. За какво ви е тогава да дирите спасение в тяхната потъваща лодка? Разберете, че вие сте такива, каквито сте, и се обичайте. Никога няма да сте щастливи с някого, ако не сте щастливи със себе си.

5. Спрете да преследвате „Щастието”

Повтарям, че щастието не е нещо, с което можете да се „сдобиете” – то е въпрос на избор. Можете да обърнете Земята в търсене, но ако не се наслаждавате на пътешествието, ще пропуснете цялата му същина. Ето как стоят нещата в живота: много е лесно да не забележите цяла гора, докато търсите едно точно определено, но несъществуващо дърво. Вярвайте ми, ако можех да бутилирам щастието, не бих го продавал – бих го раздавал без пари. То обаче е нещо, за което се борим с всеки изминал ден.

6. Спрете да преследвате миналото

Ако вървите през живота си, гледайки назад, няма да видите красотата пред себе си. И после какво? Ще успеете да я зърнете едва когато вече сте я подминали. Животът е ПРЕД вас. Извърнете глава напред и го вижте такъв, какъвто е. Разбира се, не бива да забравяте миналото – помнете, радвайте му се и позволете на натрупания опит да ви води, - но не му позволявайте да ви заслепява и да ви кара да мислите какво е МОЖЕЛО да бъде до такава степен, че да забравите какво МОЖЕ да бъде настоящето ви.

Джъстин Гамил, писател, за IHeartIntelligence.com

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ