Под властта на емоциите

Под властта на емоциите

Всеки един ден средностатистическия предприемач може да се почувства горд, ентусиазиран, изпълнен с енергия и радост. Но 24 часа по-късно същият този човек може просто да се почувства разочарован, демотивиран и изтощен. Като се има предвид новото нормално след пандемията от COVID-19, което е по-хаотично от всякога, не е изненада, че предприемачите редовно преминават рязко от положителни към отрицателни емоции и обратно.

Скорошно проучване показва, че чувствата на предприемачите влияят на начина, по който мислят и се държат. Това означава, че емоциите, които изпитвате, ще повлияят на това как вземате решения, изпълнявате ежедневните си задачи и може би дори ще бъдат от решаващо значение дали фирмата ви в крайна сметка ще успее или ще се провали.

Трябва да сте наясно как емоциите влияят на вашия бизнес, защото това може да ви помогне да изградите способността да разпознавате, оценявате и контролирате емоциите у себе си и другите. Тази емоционална интелигентност също може да ви направи по-добър мениджър и лидер. Многобройни проучвания на организационното поведение са установили, че емоционалната интелигентност е важна и за служителите и че тя влияе върху начина, по който непредприемачите действат и се чувстват на работното място – в някои случаи влияе върху фактори като производителност и удовлетворение от работата. Емоционалната интелигентност е като да имаш суперсила.

Екип от изследователи от университета Lehigh и извърши систематичен литературен преглед на 96 академични статии от 27 списания за предприемачество и управление с висока репутация, за да разбере по-добре ролята, която емоциите играят в предприемачеството. За тази цел ние приложихме Nvivo, софтуер за качествен анализ на данни.

Полученият тематичен анализ ни помогна да идентифицираме пет ключови извода, които могат да ви помогнат да разберете какво да очаквате и как да се справите с всички възходи и падения, които неизбежно предстоят във вашето предприемаческо пътуване.

Намерете стойността в негативните емоции

Предприемачите могат да постигат успехи, дори и да не се чувстват перфектно през цялото време. Негативните емоции като страх и стрес могат да изострят способността ви да се учите от провала и да измисляте по-добри стратегии, както и да ви мотивират да продължавате да опитвате. Гневът, например, увеличава склонността на хората да се възползват от възможност, която са идентифицирали, с цели 16%. Отрицателните емоции като страх и безпокойство засилват усилията ви да обработвате информация, която поставя под съмнение вашите убеждения и очаквания. Това ви прави по-отворени за обратна връзка и съвети на ментор, които противоречат на вашето мислене.

Осъзнайте, че положителните емоции могат да подобрят вашите резултати

Изследванията показват, че положителните емоции като ентусиазъм и удовлетворение подхранват вашата мотивация и дори могат да увеличат продажбите ви с 12%. Ако изпитвате позитивни чувства е по-вероятно да търсите необходимата ви информация и да откриете модели сред детайлите, които ще разширят обхвата на вашите знания.

Положителните емоции също ви помагат да се укрепите психически срещу интензивния стрес, който може да ви направи уязвими към лоша преценка и грешки. Те ви правят по-бдителни и ви подготвят по-добре да идентифицирате, оценявате и използвате предприемаческите възможности, като ви вдъхновяват да създавате и преследвате нови идеи. Те подобряват способността ви да убеждавате другите да предприемат действия. Ако изпитвате позитивни емоции е по-вероятно да дадете повече от себе си в това, което вършите, както и да се справите по-добре със задачи, които изискват не само незабавно внимание, но и дългосрочна стратегия.

Внимавайте да бъдете подведени от положителните емоции

Точно както отрицателните емоции могат да водят до положителни резултати, положителните емоции могат да водят до негативни такива. Положителните емоции като увереност и усърдие могат да насърчат пристрастия към оптимизма - феномен, който намалява вашето възприятие за риск и ви кара да подценявате вероятността от отрицателен резултат. Оптимизмът също може да ви направи податливи на т. нар. „грешка на планирането“, при която подценявате колко време ще ви е необходимо за изпълнение на бъдеща задача.

Разберете, че емоциите ви могат да бъдат заразни

Изследователите разкриха феномен, наречен „емоционална мимикрия"“ Положителна емоция като страст към даден проект се прехвърля от предприемачите към служителите, увеличавайки шансовете фирмата да бъде успешна.

По същия начин, ако основателят изпитва положителни емоции, като ентусиазъм и щастие, това може да бъде от полза при взаимодействието с потенциални инвеститори, вдъхвайки увереност и повишавайки шансовете за осигуряване на финансиране с 32%.

От друга, специфични негативни емоции като гняв или завист могат да „заразят“ другите и да доведат до отрицателни резултати. В това няма нищо чудно, защото предприемачеството е екипно усилие. Така че начинът, по който се чувства индивидът, в крайна сметка може да повлияе на настроението в организацията като цяло.

Научете се да разпознавате емоционалните си активатори

Определени емоции са неизбежни в света на предприемачеството. При самостоятелната заетост положителни емоции като радост и удовлетворение са със 17% повече, отколкото при хората, които работят за някой друг. Звучи добре, нали?

Има обаче и уловка. Да си бъдеш сам шеф върви ръка за ръка и с много негативни емоции като страх от провал, огромен стрес и постоянни размисли за това как нещата са щели да бъдат различни, ако сте взели друго решение. Себепознанието може много да ви помогне да управлявате по-добре емоциите, които неизбежно изплуват на повърхността при стартирането на собствен бизнес.

Поддържайте здравословен начин на живот и отделяйте нужното време за сън

Поддържането на здравословен начин на живот ще ви бъде от полза не само физически, но и психически. Естествено, добре е да спортувате редовно и да се храните пълноценно, но качеството на съня също оказва важно влияние за предприемачите, установи прочуване. Добрият сън подобрява вероятността да изпитвате положителни настроения с 31,5%. Висококачественият сън може да доведе до чувство на вълнение и вдъхновение. Така че, да, получаването на достатъчно сън може да бъде полезно за бизнеса.

……………………

Уили Дас за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ