Купуват ли парите щастие?

 Купуват ли парите щастие?

Купуват ли парите щастие?

Могат ли парите да купят щастие? Този въпрос озадачава мислители и учени от десетилетия, като и до днес те не могат да дадат конкретен отговор. Това, което разбираме от множеството проучвания по темата е, че връзката между доходите и щастието е сложна.

Както здравият разум, така и изследванията ни казват, че когато изпитвате финансови затруднения, правенето на повече пари води до голямо повишаване на щастието. Безспорно е, че безкрайният стрес, причинен от бедността, предизвиква нещастие (а също така обърква вашата функционална интелигентност). Но ако се чувствате комфортно (според предишни изследвания този праг на „комфорт“ в САЩ е 75 хил. долара годишно) изглежда, че повече пари помагат само на някои хора и само в някои сфери на щастието.

Какво означава всичко това за средностатистическият предприемач, който иска да извлече възможно най-много радост от всеки трудно спечелен долар? Въпреки че науката за това дали печеленето на повече ще ви направи по-щастливи може да e в постоянно движение, нови изследвания предлагат прости насоки за това как най-добре да харчите парите, които имате, за да увеличите максимално благосъстоянието си.

Преживявания или предмети?

Най-често срещаният отговор на въпроса как да харчите парите си, за да извлечете максимално много щастие от тях, е да се съсредоточите върху преживяванията, а не върху нещата. Смята се, че сме склонни да свикваме бързо с подобрения в нашите притежания - по-голям телевизор, по-луксозна кола, което означава, че и тръпката изчезва след сравнително кратък период на щастие. Преживявания, сред които пътувания, курсове и дейности с любими хора, обаче ни оставят със спомени, на които можем да наслаждаваме до края на живота си.

Нещо повече, самият процес на планиране на тези събития ни носи радост. „Периодът на очакване за някакво преживяване обикновено е по-приятен, и не толкова напрегнат, колкото периода, в който планираме бъдеще материални покупки“, коментира каза изследователят Амит Кумар на симпозиум за връзката между парите и щастието. „Онези, които чакат преживявания, обикновено са в по-добро настроение и се държат по-добре от тези, които чакат материално благо“, добави той.

Няма нищо лошо в този начин на мислене. Множество проучвания потвърждават, че поставянето на фокус върху материалното богатство и притежанията кара хората да се чувстват неудовлетворени. В повечето случаи преживяванията са по-добрия избор. Но ново проучване добавя допълнителна сложност към най-актуалните научни съвети относно харченето на парите с цел постигане на максимално щастие.

Всъщност всичко опира до целите

За гореспоменатото проучване, наскоро публикувано в British Journal of Social Psychology, изследователи са помолили 452 души да опишат скорошна значителна покупка, с изключение на ежедневните разходи като сметки. Те също са били помолени да оценят доколко покупката е добавила към удовлетворението и щастието им от живота и доколко е в съответствие както с външните им цели (тези, които са свързани с очакванията на другите хора), така и с вътрешните цели (тези, които преследваме по наши собствени причини).

„Изследователите откриват, че колкото повече една покупка отразява присъщите цели на хората, толкова повече те смятат, че подобрява благосъстоянието им. С други думи, най-голямото благосъстояние се постига, когато хората харчат пари за нещо, което е важно лично за тях“, съобщава Greater Good Science Center на лифорнийския университет, Бъркли.

Което не означава, че факторът материални блага срещу преживявания е без значение. Преживяванията донасят повече радост, отколкото други неща. Но най-важното е да се доближите една крачка до това, което наистина искате в живота.

Това откритие има много практичен извод, според един от авторите на изследването - психологът от университета в Кардиф Олая Молдес Андрес. „Тя препоръчва да спрем, за да помислим за причината за нашата покупка и каква полза ще извлечем от нея. Ако харчим пари в опит да впечатлим хората или да проектираме определен имидж (с други думи, външни цели), покупката всъщност може да не си струва“, обобщава Greater Good.

Така че следващия път, когато се окажете в приятната позиция да имате допълнителни пари за харчене, отделете минута, за да помислите върху целите си. Да разберете какво искате от живота и как можете да разпределите парите си, за да се доближите до това, е начинът да получите най-голямото щастие от изразходваните средства.

………………………

Джесика Стилман за inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ