Бил Гейтс за думите, които всеки студент има нужда да чуе

Бил Гейтс за думите, които всеки студент има нужда да чуе

Бил Гейтс така и не завършва бакалавърската си степен - милиардерът напусна Харвардския университет след три семестъра, за да стане съосновател на Microsoft.

„Какво знае един човек, напуснал колеж, за дипломирането? Ако трябва да бъда честен, не много“, каза Гейтс пред студенти по време на церемонията по откриването на университета в Северна Аризона в събота.

„Докато се подготвях за днес, прекарах много време, мислейки как вие, като нововъзпитаници, можете да окажете най-голямо влияние върху света с образованието, което сте получили тук. Това ме накара да се замисля за... съветите, които никога не са ми давали в ден като този“, сподели съоснователят на Microsoft.

„Ако Гейтс беше завършил колеж, това са петте неща, които щях да искам да ми кажат на дипломирането, което никога не съм имал“, добави той.

„Животът ви не е пиеса с едно действие“

„Вероятно сте изправени пред голям натиск точно сега, за да вземете правилните решения относно кариерата си. Може да изглежда, че тези решения са постоянни. Не са такива“, коментира Гейтс

Той разказа как е бил подложен на същия натиск, когато е бил студент. Когато съосновава Microsoft през 1975 г., той смята, че „ще работи там до края на живота си“.

Гейтс споделя, че фактът, че е сгрешил за това, го прави щастлив.

Гейтс работи в Microsoft дълго време - той беше главен изпълнителен директор на компанията до 2000 г. и председател на Борда на директорите до 2014 г.

 „Днес все още работя върху софтуер, но филантропията е моят ангажимент на пълен работен ден“, каза той, визирайки работата си във Фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, която той основава заедно с бившата си съпруга Мелинда Френч Гейтс.

Фондацията е отпуснала 65,6 милиарда долара безвъзмездна помощ от 2000 г. насам, фокусирайки се основно върху глобални проблеми, сред които изменение на климата, равенството между половете и здравеопазването, посочват в нейния уебсайт.

„Хубаво е да преоценявате себе си и целите си, дори ако те не съвпадат с това, което първоначално сте си представяли“, коментира Гейтс.

„Човек никога не е твърде умен, за да бъде объркан“

Дори съоснователят на компания за няколко трилиона долари научава нови неща всеки ден. Не винаги е било така - когато Гейтс напусна колежа, той е мисли, че знае всичко.

„В крайна сметка той осъзна, че първата стъпка към научаването на нещо ново е да се насочите към това, което не знаете, вместо да се съсредоточите върху това, което знаете“, каза Гейтс, съветвайки студентите да направят същото.

„В някакъв момент от кариерата ви ще се окажете изправени пред проблем, който не можете да разрешите сами. Когато това се случи, не се паникьосвайте. Поемете си дъх. Накарайте се да обмислите нещата. След това намерете умни хора, от които да се учите“, посъветва той

Можете да намерите тези умни хора на работното място, в сайтове за професионални мрежи или сред вашите връстници, добави Гейтс.

Какъв е неговият съвет за получаване на тази помощ? Не се страхувайте да я поискате.

„Гравитирайте към работа, която решава проблем“

Гейтс е отговорен за най-голямото публично известно благотворително дарение за 2022 г., давайки 5 млрд. долара от собствените си пари на Фондация Гейтс, за да подкрепи нейната работа. Не е изненадващо, че той насърчава студентите да възползват от възможностите да помагат на другите.

„Завършвате образованието си в момент на огромна възможност да помагате на хората. Всеки ден се появяват нови индустрии и компании, които ще ви позволят да си изкарвате прехраната, като в същото време това, което правите, има значение. Напредъкът в науката и технологиите направи по-лесно от всякога за хората да оставят белега си върху нещата“, добави той.

Възможностите са безкрайни, категоричен е Гейтс.

„Когато прекарвате дните си, правейки нещо, което решава голям проблем, това ви зарежда с енергия да давате най-доброто от себе си. Принуждава ви да бъдете по-креативни и дава на живота ви по-силно чувство за цел“, каза още съоснователят на Microsoft

„Не подценявайте силата на приятелството“

Гейтс споделя пред студенти от Харвард през 2018 г., че едно от нещата, за който съжалява най-много, когато става въпрос за годините, прекарани в университета е, че не е бил достатъчно общителен. Той е прекарвал по-голямата част от времето си в клас или учейки, като му е оставало малко време за изграждане на приятелства.

В събота Гейтс посъветва наскоро завършилите да продължат да ценят връзките, които са създали в колежа.

„Хората, с които [социализирате] и до които сте седели на лекции, не са само вашите съученици. Те са вашата мрежа от контакти. Те са вашите бъдещи съоснователи и колеги. Вашите най-добри източници на подкрепа, информация и съвети. Единственото по-ценно нещо от това с какво излизаш днес на сцената е това с кого го правиш“, каза той.

Някои от най-старите приятели на Гейтс изиграха решаваща роля в живота му. Неговият приятел от гимназията Пол Алън става съосновател на Microsoft. Един от малкото му приятели от колежа, Стив Балмър, стана негов наследник като главен изпълнителен директор на Microsoft.

През март Гейтс дори каза, че най-добрият съвет, който е получавал, е бил за приятелството - и той идва от неговия дългогодишен приятел Уорън Бъфет.

„Не сте мързеливци, ако малко се отпуснете“

Упоритата работа може да доведе до увеличаване на заплащането или изкачване по корпоративната стълбица, но тя не трябва да бъде за сметка на способността ви да живеете живота си. Гейтс споделя, че е научил този урок твърде късно.

„Когато бях на вашата възраст, не вярвах във ваканциите. Не вярвах в почивните дни. Не вярвах, че и хората, с които работех, трябва да вярват в тези неща“, каза той. Гейтс дори е следял служителите си в Microsoft, за да разбере кои остават в офиса до късно и кои си тръгват по-рано.

Той е осъзнал, че „в живота има нещо повече от работа“, едва след като е станал баща.

„Не чакайте толкова дълго, колкото аз, за да научите този урок. Отделете време, за да изградите взаимоотношенията си. За да празнувате успехите си. Отделете време, за да се възстановите от загубите си. Вземете си почивка, когато имате нужда. Не бъдете строги с хората около вас, когато те също имат нужда от такава“, посъветва Гейтс.

…………..

Аштън Джаксън за CNBC

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ