Сундар Пичай и Бил Гейтс за пътя към успеха

Сундар Пичай и Бил Гейтс за пътя към успеха

Сундар Пичай и Бил Гейтс за пътя към успеха

Хората обичат да четат за навиците, рутините и житейските пътища на супер успешните. Днес интернет е пълен с материали, които ни учат на триковете и подходите, превърнали обикновени хора в магнати. В нашата природа е да следваме добре утъпканите пътеки, но ако прочете повече от тези текстове бързо ще откриете един голям проблем – хората, на които се възхищавате, са изминали различни пътища до успехите си.

Джеф Безос е имал кариера в областта на финансите, преди да основе Amazon. Бил Гейтс е започнал да печели пари със създаването на софтуер в гимназията, а Сара Бейкли се е отказала от следването на право, за да стане продавач от врата на врата, а по-късно да основе Spanx. Някои милиардери са ранобудници, а други са нощни птици. Някои имат нечовешка вяра в себе си, а други постоянно се борят със съмнения.

Когато четете тези истории разбирате, че не съществува един единствен път към величие. Това означава, че когато бизнес титани са в съгласие относно един и същи съвет за постигне на успех, то останалите трябва да му обърнат специално внимание. В скорошно интервю за Би Би Си главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай нарапви точно това.

Страстта подхранва стремежа към успеха

Интервюто обхваща редица теми - от времето, което Пичай позволява на децата си да седят пред екрани на технологични устройства, до това колко често говори с Марк Зукърбърг. Частта на интервюто, която обаче ми направи най-голямо впечатление дойде, когато интервюиращият Амол Раджан попита Пичай за съвет за хората от скромен произход, които искат да постигнат голям успех.

Няколко години по-рано случайно попаднах на реч на Бил Гейтс пред студенти от Харвард, в която му бе заден сходен въпрос: „Как да изберете правилния път за развитие на кариерата си, когато не сте сигурни какво искате да правите с живота си?“. Отговорът му беше доста странен. „Нещото, с което вероятно ще се справяте на най-високо ниво, е това, с което сте били обсебени, когато сте били на 12 до 18-годишна възраст“, отговори Гейтс.

Повечето от нас гледат на тийнейджърските си увлечения като на периоди от нашия живот, с които не се гордеем особено много, или на краткотрайно разсейване от истинския ни път на развитие. Гейтс обаче смята тези интереси за прозорец към истинската ни страст. В крайна сметка шансът да бъдете успешни в нещо е най-висок, когато изпитвате интерес и страст към това нещо. Именно те ви дават нужната мотивация, за да работите здраво за постигането на вашите цели.

Това не е отговорът, който повечето хора биха очаквали от основателят на Microsoft, но изглежда, че той не е единственият милиардер, който вярва в силата на страстта по пътя към успеха.

„Винаги съм чувствал, че да се вслушвате в това, което ви казва вашият мозък, не е толкова важно, колкото да разберете от какво вълнува сърцето ви. Ако откриете това нещо, нещата обикновено потръгват“, казва Пичай в отговор на въпроса на Амол раджан от Би Би Си.

Чакайте малко, „следвайте страстта си“ не е ли лош съвет?

Подобно на Гейтс, Пичай изглежда вярва, че човек има по-голям шанс да постигне успех, ако следва страстта си, вместо да разчита само на студена логика и изчисления.

Множество други бизнесмени и предприемачи, сред които инвеститорът Бен Хоровиц, обаче смятат, че „следвайте страстта си“ всъщност е лош съвет. Той е повел редица млади хора по пътя на кариери в сферата на изкуството, спорта и други „секси страсти“, които в крайна сметка не са им донесли никакъв успех, а точно обратното – трудности и провали. Освен това, ако човек не изпитва особено силна страст към нещо конкретно, то този съвет не е особено полезен.

Гейтс и Пичай са доста интелигентни, така че най-вероятно са взели предвид тези възражения. Какво точно искат да кажат тогава? В същата реч, в която Хоровиц съветва против следването на някаква страст, той казва още. „Мислете сами за себе си. Това звучи просто и тривиално, но в действителност е изключително трудно”, казва той. „Ако се вгледате в уменията и интересите си и ги свържете с нещо, с което може да допринесете за разрешаването на световни проблеми, тогава светът ще ви възнагради“, добавя Хоровиц.

Неговите думи показват, че съветът му не е противоположен на този на Гейтс и Пичай, а всъщност е сходен на техните. Сляпото следване на някаква страст в сфера, в която не демонстрирате особени умения и таланти, е лоша идея. Също толкова лоша идея обаче е и да пренебрегвате интересите и силните си срани за сметка на това, което смятате, че светът и родителите ви очакват да бъдете.

Според Гейтс, Пичай и Хоровиц първата стъпка към избора на правилния път кариерно развитие преминава през себепознанието. Преди да можете да оставите отпечатъка си върху света трябва да знаете кои сте всъщност, какво харесвате и в какво сте добри. Даването на подобна честна оценка е трудно, но и от ключово значение за успеха в живота.

………..

Джесика Стилман за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
Част от плаж потъна след вчерашното земетресение в Централна Гърция
БСП спешно задвижи процедура за имунитета на Борисов, ГЕРБ контрираха с въпрос за бутона "Еnter" (допълнена)
3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература
Депутатите одобриха създаването на нова правна форма на дружество с променлив капитал
Google предприема мерки срещу служителите, които не ходят достатъчно често в офисите
Ердоган назначи жена за управител на централната банка на Турция
Бизнес парк София се трансформира в по-зелен и социален градски център