Синдромът на самозванеца като знак за успех

Синдромът на самозванеца като знак за успех

Синдромът на самозванеца като знак за успех

Множество предприемачи са имали среща с този натрапчив глас в главата, който казва: „Не съм достатъчно добър за мястото, на което се намирам. Един ден някой ще открие, че съм се преструвал през цялото време и това ще е краят на пътуването." Когато се появи този вид синдром на самозванеца, човек лесно може да повярва в идеята, че гласът е прав.

Барбара Коркоран, основател на империята за недвижими имоти Corcoran Group и една от „акулите“ в предаването Shark Tank, наскоро предложи различен поглед върху тази тема, с който всъщност много експерти са съгласни. Когато чуете гласа на синдрома на самозванеца в главата си, настоява Коркоран, трябва да го приемете като знак, че наистина сте на прав път към успеха.

„Успехът ми се дължи изцяло на моята несигурност“

„Ако страдате синдром на самозванеца, това е добре за вас. Благодарете на Господа в небето, че имате синдром на самозванеца. Защо? Защото притеснението, че сте измамник, гарантира, че ще се стараете повече от следващия човек и именно в тези старания ще намерите своята увереност“, казва Коркоран в 30-секундно видео в TikTok.

„Успехът ми се дължи изцяло на моята несигурност“, завършва тя.

Експертите са съгласни: синдромът на самозванеца е знак за успех

Можете да приемете тази реч, разбира се, като просто още един мотивационен клип от успешна бизнес икона, която отдавна е забравила какво е да си в началото на своя професионален път. Но в този конкретен случай има много доказателства, които предполагат, че думите на Коркоран не са без покритие.

Психологът и професор от бизнес училището Уортън към Университета на Пенсилвания Адам Грант, например, даде почти същия аргумент като Корокан в последната си книга „Hidden Potential“.

 „Синдромът на самозванеца не е болест“, написа той наскоро в LinkedIn, настоявайки, че това обикновено означава, че сте изправени пред ново предизвикателство, което ще бъде възможност за учене.

Икономистът Тайлър Коуен, съавторът на „Talent“, написа в материал за Блумбърг защо синдромът на самозванеца е професионална суперсила.

Първото му доказателство е ефектът на Дънинг-Крюгер. Ако не сте чували за него, този широко приложим психологически принцип казва, че най-некомпетентните хора обикновено са най-уверените, докато най-квалифицираните и знаещи, които разбират дълбочината и сложността на дадена област, са склонни да се съмняват в себе си.

„Ако смятате, че не сте квалифицирани да правите нещото, което правите, това е знак, че си поставяте високи цели и искате да достигнете до ново и може би безпрецедентно ниво на постижения“, пише Коуен. Или, казано по друг начин, синдромът на самозванеца е пътепоказател по пътя към успеха, който показва, че сте тръгнали в правилната посока.

Освен това Коуен отбелязва, че синдромът на самозванеца може също да върви ръка за ръка с ранния успех. Ако сте по-млад от всички останали на вашето ниво, тогава, разбира се, вие се притеснявате, че по някакъв начин сте стигнали дотук незаслужено, че сте измамник. Той също така споменава, че има тенденция синдромът да повишава съпричастността към другите, които се борят с подобни притеснения, което ви прави по-добър лидер.

Онези, които се съмняват в думите на Коркоран, към абсолютната планина от проучвания, показваща, че тези с интелектуално смирение - или желанието на хората да обмислят и приемат, че може да грешат, им помага да се учат по-бързо и стигат по-далеч от онези, които са изключително уверени в себе си.

………………

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ