Умствено пъргави

Умствено пъргави

Без значение какво носи бъдещето, за лидерите става все по-трудно да се справят с темпото на промяната и да останат на върха на вълната. Успехът е запазен за умствено пъргавите -  тези, които продължават да печелят, докато други им дишат праха.

Умствено пъргавост е способността бързо да сменяте едно умствено състояние в друго, за да поддържате мислите си ясни, да се учите по-бързо и да бъдете по-производителни. На практика тя се проявява под формата на човек, чиито начин на мислене варира от лазерен фокус върху детайлите до способността да види по-голямата картина и да взема важни решения под напрежение.

Страхотната новина е, че с ангажимент за непрекъснато лично обучение и развитие умствената ловкост може да бъде тренирана. Точно като да отидете на фитнес, за да трансформирате тялото си, това е начин на мислене, който можете да изградите и оформите. Ето няколко начина да увеличите умствената си пъргавина.

Приемете нещата такива, каквито са

Най-бързият начин за обработка и преминаване през промяната е чрез пряк сблъсък с реалността. Директният подход към предизвикателна ситуация ще ви помогне да преминете към по-продуктивно състояние на ума много по-бързо.

Ориентиране в бурята

Липсата на контрол над емоциите е една от най-големите пречки пред това да бъдете умствено пъргави и способни да преминете към мислене, ориентирано към растежа. Започнете с разбиране на всички ирационални страхове и лоши навици, които имате и които блокират способността ви да тълкувате предизвикателствата като възможности.

Не бъдете там, когато ураганът връхлети

Успешните хора са развили способността да се отстраняват от потенциално катастрофални ситуации, преди да попаднат в турбуленцията. Научете се да разчитате знаците на днешния ден по-добре, за да вземате решения за бъдещето си и да се разминете с тежките последици. Добър пример е човекът, който е разчитал пазарните сигнали и е напуснал кораба рано, преди да бъде уловен в масов кръг от съкращения.

Запознайте се с границите си

Най-успешните лидери имат начин на мислене на рок звезда. Те знаят, че са страхотни, но също така са напълно наясно с границите на своите способности. Те може да нямат всички отговори, но се доверяват на способността си да разберат нещата. Свръхсила на умствено пъргавите е способността да изграждат антураж от хора, към които да се обръщат, когато трябва да решат нещо, надхвърлящо съществуващите им знания и умения.

Предвиждайте бъдещето

Очаквайте най-доброто, но се гответе за най-лошото. Това гласи мантрата на умствено пъргавите. Използването на негативната визуализация (да си представяте всичко, което може да попречи на успеха на конкретен проект, включително и подготовката да отговорите ви предварително) помага за укрепване на тази способност..

Отнасяйте се към предизвикателствата като към игра

Третирането на предизвикателствата като игра може да бъде един от най-добрите начини да подмамите ума си, така че той да ви помогне да се справите с трудна ситуация. Добър пример за това от ежедневието би бил търсенето на нова работа. Вместо да се демотивирате от минималния успех, който постигате при изпращането на множество CV-та,, опитайте се да останете концентрирани, като надхвърляте квотата си от автобиографии, които изпращате всеки ден. Това задейства центъра в мозъка, които е свързан с получаването на награди, и ви мотивира да намерите нова работа по-бързо.

Фокусирайте се върху другите

Пренасочването на фокуса от себе си към другите, за да допринесете за техния успех,  за живота на другите, е един от най-бързите начини да увеличите позитивността и благодарността си към живота, когато се чувствате най-отпаднали.

………………

Ванеса Вършоу, автор на „Unreasonable Ambition: Renegade Thinking for Leaders to Create Impossible Change“, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ