Големият адронен колайдер ще заработи с по-голяма мощност

Големият адронен колайдер ще заработи с по-голяма мощност

Големият адронен колайдер ще заработи с по-голяма мощност

Големият адронен колайдер заработи отново в неделя след 2-годишно прекъсване. Рестартът на най-големия в света ускорител на частици, с който през 2012 г. бе потвърдено съществуването на Х-бозона, беше излъчен на живо на блога на ЦЕРН.

В 10,41 ч. местно време вчера протонен лъч премина по пръстена на адронния колайдер в едната посока, а в 12, 27 ч. втори лъч протони е преминал в обратната посока, съобщи ЦЕРН с официално съобщение.

През следващите дни инженерите ще проверят всички системи, преди да увеличат енергията на лъчите и големият адронен колайдер да навлезе във втория етап от експлоатацията си.

Съоръжението, разположено на френско-швейцарската граница, беше спряно за проверка и усъвършенстване преди 2 години. Новият му старт предизвика голямо вълнение в научната общност. По време на ремонта инженери и техници се опитаха да подобрят ускорителя на частици, за да увеличат енергията и да разширят изследователското поле на физиците, за да потвърдят или отхвърлят някои от съществуващите теории.

Енергията на стълкновение на сноповете протони е увеличена в сравнение с 2012 г. от 8 на 13 тераелектронволта. Сблъсъците стават при скорост близка до светлинната и създават условия, близки до тези след Големия взрив преди 13,8 милиарда години, за който се смята, че е дал начало на Вселената.

Продуктите от сблъсъците се улавят от гигантските детектори на Големия адронен колайдер и се анализират от учени от ЦЕРН и по света в търсене на нова информация за космоса и функционирането му на ниво елементарни частици.

Пускането на колайдера бе забавено заради електрически проблем, предизвикан от метална частица, която направи късо съединение в един от гигантските магнити на ускорителя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ