Технологии

61% от американците смятат, че изкуственият интелект заплашва бъдещето на човечеството

61% от американците смятат, че изкуственият интелект заплашва бъдещето на човечеството

61% от американците смятат, че изкуственият интелект заплашва бъдещето на човечеството

Според мнозинството американци бързото развитие на технологията за изкуствен интелект може да изложи на риск бъдещето на човечеството, става ясно от ново проучване на Ройтерс/Ипсос.

Повече от две трети от американците са загрижени за отрицателните ефекти на ИИ, а 61% смятат, че той може да застраши цивилизацията.

Откакто чатботът ChatGPT на OpenAI попадна под светлината на прожекторите, широко разпространеното интегриране на ИИ в ежедневието катапултира технологията на преден план в публичния дискурс. ChatGPT постави началото на надпревара във въоръжаването с изкуствен интелект, като технологични гиганти като Microsoft и Google се състезават да надминат постиженията един на друг в тази сфера.

Законодателите и компаниите за изкуствен интелект също са загрижени: главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман свидетелства във вторник пред Конгреса на САЩ, като в рамките на изслушването той изрази притеснения относно потенциалната злоупотреба с технологията и поиска регулиране.

„Няма начин да върнем този дух в бутилката. В световен мащаб това експлодира“, каза сенатор Кори Букър, един от многото политици, задали въпроси за това как най-добре да се регулира ИИ по време на изслушването във вторник.

Проучването на Ройтерс/Ипсос, че броят на американците, които предвиждат неблагоприятни резултати от ИИ, е три пъти по-голям от броя на тези, които нямат такива очаквания.

Според данните 61% от анкетираните смятат, че ИИ крие рискове за човечеството, докато само 22% не са съгласни, а 17% са несигурни.

Тези, които са гласували за Доналд Тръмп през 2020 г., изразиха по-високи нива на загриженост - 70% от гласувалите на Тръмп в сравнение с 60% от гласувалите на Джо Байдън са съгласни, че ИИ може да застраши човечеството.

Що се отнася до религиозните вярвания, евангелските християни са по-склонни да бъдат „силно съгласни“, че ИИ представлява риск за човечеството - 32% са в сравнение с 24% от неевангелските християни.

„Това показва, че много широка част от американците се тревожат за отрицателните ефекти на ИИ“, каза Ландън Клайн, директор на американската политика на Future of Life Institute, организацията зад отворено писмо, подписано от изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск и редица експерти, в което се настоява за шестмесечна пауза в развитието на напреднали ИИ системи.

Хората от индустрията обаче казват, че обществеността трябва да научи повече за  предимствата на ИИ.

„Загрижеността е много легитимна, но мисля, че това, което липсва в диалога като цяло, е въпросът защо изобщо правим това?“ каза Себастиан Трун, професор по компютърни науки в Станфорд, който основа Google X. „ИИ ще повиши качеството на живот на хората и ще им помогне да бъдат по-компетентни и по-ефективни.“, добави той.

Положителните приложения на ИИ, като революционни инструменти за на откриването на нови лекарства, не са толкова видими, колкото ChatGPT, каза Йон Стойка, професор от UC Berkeley, който също е съосновател на компанията за AI Anyscale.

„Американците може би не осъзнават колко широко разпространен е ИИ в ежедневието им, както у дома, така и на работа“, каза той.

Онлайн анкетата сред 4415 възрастни американци е проведена между 9 и 15 май.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ