Японците готови с проект за база с изкуствена гравитация за Луната и Марс

Японците готови с проект за база с изкуствена гравитация за Луната и Марс

Японците готови с проект за база с изкуствена гравитация за Луната и Марс

Гравитацията на Луната и Марс представлява съответно 16,5 и 37,9 процента от гравитацията на Земята. А ефектите, които възникват при живот на хората в условия на намалена гравитация, са известни отдавна - разграждане на мускулната маса, изтъняване и загуба на здравина на костите. Затова учените са изправени пред задачата да намерят подходящо решение, което да позволи на няколко човешки поколения да живеят нормално, докато са на повърхността на Луната и Марс. И един от опитите за решаване на този проблем е проект, разработен от японски екип. В неговите рамки трябва да се изгради въртяща се структура на повърхността земния сателит или планетата, в която се създава изкуствена гравитация, равна по сила на земната.

Проектът на космическата база с изкуствена гравитация е разработен от учени от университета в Киото съвместно със специалисти от строителната компания Kajima Construction Co. ООД Първата част от проекта е съоръжението Lunar Glass, което представлява обърнат конус с височина 400 метра и радиус 100 метра, който се върти с 3 оборота в минута. Според плановете, първата опростена експериментална версия на Lunar Glass може да бъде построена до 2050 г. и ще отнеме поне един век, за да се създаде пълноценна версия, която може да поддържа нормален живота на няколко поколения.

Втората част от проекта е изграждането на Mars Glass. Както подсказва името, това е марсианска база, която е подобна на лунната. И което е по-интересно, всичко това е само част от грандиозен проект за космическа транспортна система, която може да свърже Земята с други места от Слънчевата система.  Тази система - Hexagon Space Track System, ще може да поддържа изследванията, бизнеса в космоса и, разбира се, космическия туризъм. Космическият кораб Space Express ще стартира от наземната станция Terra Station. След като излязат в космоса с помощта на реактивни ускорители, тези кораби, с формата на шестоъгълник с диаметър от 15 до 30 метра, ще започнат да се въртят около ос със скорост, която осигурява гравитация, равна по сила на тази на Земята.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ