Армията на САЩ се бори с вълна от шпионски смарт часовници

Армията на САЩ се бори с вълна от шпионски смарт часовници

Отделът за криминални разследвания на армията на САЩ издаде директива, която изрично забранява на военния персонал да включва или по друг начин да използва смарт часовници, получени по пощата. Наскоро там се получи истинска вълна - военните съобщаваха за неочаквано получаване на различни носими джаджи, които не са поръчали. Тази поща беше доминирана от смарт часовници и експертите заключиха, че някой се опитва да създаде тайна шпионска мрежа.

Това е често използван похват за популяризиране на марки или стоки. Състои се във факта, че стоките се изпращат на случайни хора безплатно, след което се публикуват възторжени отзиви от тяхно име. Да се оспорва това е сложно и няма смисъл за потребителите, така че много хора просто запазват безплатните неща и игнорират последствията.

Поради това бдителността се притъпява и тогава в игра влизат хакерите. Устройства като смарт часовници се свързват към всички налични безжични мрежи без знанието на потребителя. Те инкогнито събират различна информация с помощта на вградената камера и микрофон. Отделен проблем е събирането на биометрични данни и наблюдението на движенията на потребителя. Нищо чудно, че американските военни са толкова притеснени - в крайна сметка, този, който носи безплатно получения часовник, може да стане шпионин, без да го знае. Потвърдените случаи за това все още не са засечени или не се съобщават, но това не отменя факта на заплахата. Подобен съвет може да се отправи към всички останали хора - ако внезапно сте получили безплатна електронна джаджа, която не сте поръчали, тогава е по-добре да стоите далеч от нея и да не я включвате.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ