Изкуствен интелект победи за 90 сек. истински пилот във въздушен бой

Изкуствен интелект победи за 90 сек. истински пилот във въздушен бой

Изкуствен интелект победи за 90 сек. истински пилот във въздушен бой

Eкспериментален въздушен бой между два безпилотни самолета, единият от които е бил управляван от изкуствен интелект /AI/, а другият от дистанционен реален оператор се е състоял в Китай. Битката не е продължила дълго, само след минута и половина в битка от близко разстояние, изкуственият интелект е спечели съкрушителна победа, съобщава хонконгския вестник The South China Morning Post.

Този уникален двубой е проведен от екип от учени от Центъра за изследване и развитие на аеродинамиката на PLA, ръководен от професор Хуанг Джунтао. Според него, въпреки някои проблеми, въздушният бой „доказа техническата жизнеспособност на технологията за пилотиране на изкуствения интелект“.

Според изследователите, притежавайки мощен изчислителен потенциал, изкуственият интелект може да предскаже хода на битка много по-точно от човек, което му позволява лесно да вземе инициативата в точния момент.

В полза на изкуствения интеект говори и факта, че няма нужда да се тревожи за чисто човешки проблеми, свързани с поддържането на живота - например при прекъсване на подаването на кислород и високи натоварвания при завои и други маневри.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ