Как да скрием данните си от алгоритми като ChatGPT и Google Bard

Как да скрием данните си от алгоритми като ChatGPT и Google Bard

Как да скрием данните си от алгоритми като ChatGPT и Google Bard

ChatGPT завладя света след представянето си през ноември 2022 г. и продължава да ни впечатлява и изненадва. При цялата шумотевица около чатботовете, задвижвани от изкуствен интелект, е лесно да се увлечем и да забравим рисковете. Въпреки че не сме достигнали момента, в който трябва да се притесняваме, че изкуственият интелект ще завладее човечеството, има по-непосредствена грижа, с която се занимаваме в момента: неприкосновеността на личния живот.

Представете си следното: водите приятелски чат с ChatGPT, Bard или Bing AI и си мислите, че всичко това е безобидно забавление. Но не се заблуждавайте, защото тези езикови модели разчитат на алгоритми на изкуствения интелект, които се ровят в данните ви. Те са като онези подли детективи, които издирват информация. Например Bard на Google открито признава, че събира и използва данните от вашите разговори, за да обучи модела си.

А ChatGPT? Той също има някои проблеми с поверителността и пази тези записи от разговори за подобряване на модела, въпреки че ви дава възможност да се откажете. Но ето го и проблемът: тъй като тези чатботове с изкуствен интелект съхраняват данни на сървъри, те се превръщат в основна мишена за хитрите хакери. Тези злодеи ще се промъкнат в тези сървъри, ще вземат данните ви и ще ги продадат в тъмната мрежа. И ако това не е достатъчно, те могат просто да разбият паролите ви и да опустошат ценните ви устройства.

Но почакайте, има и още. Вашите данни не остават само между стените на компанията. Те могат да бъдат споделяни с трети страни за всякакви цели, свързани с поддръжката. Не казваме, че те ги продават на този, който предложи най-висока цена за реклама или маркетинг, но щом тези данни са навън, кой знае кой още се докосва до тях?

С най-новата си актуализация Google Bard вече може да подрежда вашите документи в Google, да преоткрива стари съобщения в Gmail и да търси във всяко видео в YouTube. Преди да експериментирате твърде много с новите разширения, достъпни за чатбота на Google, си струва да разгледате стъпките, които можете да предприемете, за да защитите личните си данни (и тези, които не можете).

Google Bard стартира през март тази година - един месец след като OpenAI пусна ChatGPT за обществено ползване. Вероятно сте запознати с начина, по който чатботовете са създадени, за да имитират човешки разговори, но най-новите функции на Google имат за цел да дадат на Bard повече практически приложения и употреби.

Но когато всеки разговор, който провеждате с Bard, се проследява, записва и използва отново за обучение на изкуствения интелект, как можете да му се доверите за вашите данни? Ето няколко съвета, за да защитите подсказките си и да установите контрол върху информацията, която предоставяте на подобни алгоритми. След това ще обсъдим данните за местоположението, за които конкретно Google за съжаление предоставя по-малко опции за поверителност.

Настройката по подразбиране на Bard е да съхранява всяко ваше взаимодействие с чатбота в продължение на 18 месеца. В допълнение към вашите подкани, Bard съхранява приблизителното ви местоположение, IP адреса и всички физически адреси, свързани с вашия акаунт в Google за работа или дом. Докато настройките по подразбиране са активирани, всеки ваш разговор с Bard може да бъде избран за преглед от човек.

Някой надзърта през рамото ви

Искате ли да изключите тази функция? Когато се намирате в раздела Bard Activity, можете да спрете автоматичното запаметяване на подканите, както и да изтриете всички минали взаимодействия. Компанията дава ви този избор около Bard Activity, който можете да включите или изключите, ако искате да предпазите разговорите си от човешки преглед.

След като изключите функцията Bard Activity, новите ви разговори не се изпращат за преглед от човек, освен ако не докладвате на Google за конкретно взаимодействие. Но има и уловка: Ако изключите Bard Activity, няма да можете да използвате нито едно от разширенията на чатбота, които свързват инструмента за изкуствен интелект с Gmail, YouTube и Google Docs.

Да, можете да изберете да изтриете взаимодействията си с Bard ръчно, но данните може да не бъдат премахнати от сървърите на Google до определен момент по-късно, когато компанията реши да ги изтрие (ако изобщо реши). "За да помогнем на Bard да се подобри, като същевременно защитим личните ви данни, ние избираме подмножество от разговори и използваме автоматизирани инструменти, за да помогнем за премахването на лична информация", се казва на страницата за поддръжка на Google. Разговорите, избрани за преглед от хора, вече не са свързани с личния ви акаунт и тези взаимодействия се съхраняват от Google до три години, дори ако ги изтриете от активността си в Bard.

Заслужава да се отбележи също, че всеки разговор в Bard, който искате да споделите с приятели или колеги, потенциално може да бъде индексиран от Google Search. По време на публикуването на публикацията множество взаимодействия в Bard бяха достъпни чрез Търсене - от търсещ работа, който иска съвет при кандидатстване за позиция в YouTube Music, до човек, който пита за 50 различни съставки, които може да смеси в протеинов шейк.

За да премахнете споделените от вас връзки към Bard, отидете в Settings (Настройки) в горния десен ъгъл, изберете Your public links (Вашите публични връзки) и кликнете върху иконата за кошче, за да спрете споделянето онлайн. Google съобщи в социалните мрежи, че предприема стъпки, за да спре индексирането на споделените чатове от търсачката.

Това може да ви накара да се запитате: Ако използвам Bard, за да намеря някогашните си имейли, тези разговори остават ли лични? Може би да, а може би не. "С възможността Bard да обобщава и извлича съдържание от вашата Gmail и вашите Google Docs, ние направихме още една стъпка напред", казва компанията. "Нищо оттам не е допустимо. Без значение какви настройки сте включили. Имейлът ви никога няма да бъде прочетен от друг човек. Документите ви в Google никога няма да бъдат прочетени от друг човек." Въпреки че липсата на човешки читатели може да звучи като известно облекчение, остава неясно как Google използва вашите данни и взаимодействия, за да обучи своя алгоритъм или бъдещите версии на чатбота.

А данните за местоположението ви?

Има ли инструменти за ограничаване на това, кога Bard следи къде се намирате? В изскачащ прозорец на потребителите на Bard се дава възможност да изберат дали да споделят точното си местоположение с чатбота. Дори да се откажете от споделянето на точното местоположение, Bard ще знае къде се намирате. "Данните за местоположението винаги се събират, ако използвате Bard, за да може Bard да ви предостави отговор, който е подходящ за вашето запитване", се казва на страницата за поддръжка на Google. Чатботът използва вашия IP адрес - етикет, който разкрива общото ви местоположение, и всички лични адреси, запазени в профила ви в Google. Компанията твърди, че анонимизира данните за местоположението, които предоставяте, като ги съхранява заедно с информация за поне 1000 други хора в зона за проследяване, която е 2 мили или по-голяма.

Въпреки че проследяването на местоположението може да ви накара да се почувствате неудобно, компаниите следят IP адресите, за да знаят местоположението на своите потребители по-често, отколкото може би осъзнавате. Например, Google Search използва вашия IP адрес (и други източници), за да отговори на всички онези запитвания "близо до мен": най-добрата храна за вкъщи близо до мен, използвано къмпинг оборудване близо до мен, билети за кино в близост до мен. Разбира се, това, че е често срещано, не означава, че е подходящо за всички. Имайте това предвид, когато използвате продукти като чатботовете с изкуствен интелект.

Как стоят нещата с ChatGPT

Трябва да внимавате какво казвате на ChatGPT, особено като се имат предвид ограничените възможности за изтриване на данни на OpenAI. Разговорите, които водите с ChatGPT, могат по подразбиране да бъдат използвани от OpenAI в бъдещите ѝ големи езикови модели като данни за обучение. Това означава, че информацията може, поне теоретично, да бъде възпроизведена в отговор на бъдещи въпроси на хората. ChatGPT има функция за поверителност, за да защити информацията на потребителите. Тя позволява на потребителите да изключат историята на чатовете си и да деактивират възможността на компанията да използва данните им за обучение и подобряване на моделите на изкуствения интелект.

За да направите промяна в настройките, така че историята на чата ви да не се съхранява повече, влезте в профила си в ChatGPT и кликнете върху трите точки до имейл адреса си в долния ляв ъгъл на екрана. След това щракнете върху “Настройки”, ще се появи друг прозорец, в който можете да изключите настройката “История на чата и обучение”. Можете да промените после това решение, като натиснете бутона “Включване на историята на чата”.

Заслужава да се отбележи също така, че можете да кликнете върху новата опция Експортиране на данни, за да изтеглите файл, който ви показва разговорите и друга информация, която ChatGPT е събрал за вас.

В съобщението си за пресата ChatGPT казва: "Когато историята на чата е деактивирана, ние ще запазваме новите разговори в продължение на 30 дни и ще ги преглеждаме само при необходимост, за да следим за злоупотреби, преди да ги изтрием окончателно."

Технологията на чатботовете с изкуствен интелект безспорно е впечатляваща, но е свързана с доста рискове за неприкосновеността на личния живот. Ето защо е изключително важно да поемете контрола върху данните си и да внимавате какво споделяте. Внимавайте за тези потенциални капани и се придържайте към най-добрите практики, за да защитите поверителността си. Бъдете бдителни, бъдете умни и контролирайте естеството на информацията, която споделяте с чатботовете с изкуствен интелект.

Коментари

valpault

11 октомври 2023, 12:14ч.

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от виагра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ерекция, много сперма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> https://mub.me/medik

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ