Технологии

Мъск пое управлението на Twitter, досегашното ръководство бе уволнено

Мъск пое управлението на Twitter, досегашното ръководство бе уволнено

Мъск пое управлението на Twitter, досегашното ръководство бе уволнено

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск вече е завършил придобиването на Twitter и е поел управлението на компанията, научи Си Ен Би Си.

Главният изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал и финансовият директор Нед Сегал са напуснали централата на компанията в Сан Франциско и няма да се върнат, твърдят запознати източници. Ръководителят на правните, политическите и тръстовите отдели Виджаяа Гади също е била уволнена.

Мъск имаше време до днес да завърши придобиването на Twitter за 44 млрд. долара или да се изправи пред съдебна битка с компанията.

Милиардерът написа в социалната мрежа, че  „птицата е освободена“, визирайки приключването на сделката за компанията.

През април Twitter прие предложението на Мъск да закупи социалната мрежа и да я направи частна. Мъск обаче скоро започна да сее съмнения относно намеренията си да изпълни споразумението, твърдейки, че компанията не е успяла да разкрие адекватно броя на ботовете и фалшивите акаунти в платформата.

След като Мъск каза, че се отказва сделката, Twitter заведе дело срещу милиардера, твърдейки, че той „отказва да изпълни задълженията си към Twitter и неговите акционери, тъй като сделката, която е подписал, вече не служи на личните му интереси“.

През следващите месеци Twitter и Мъск си размениха обвинения  чрез своите адвокати, като двете страни трябваше да се отправят към съд в Делауеър, за да определят съдбата на компанията и да решат дали тя ще се окаже в ръцете на шефа на Tesla.

По-рано през октомври Мъск промени решението си и каза, че иска да продължи с придобиването на Twitter на първоначалната цена от 54,20 долара за акция, ако компанията за социални мрежи прекрати съдебния спор. Съдия от съда в Делауеър в крайна сметка постанови, че Мъск има време до 28 октомври да финализира сделката с Twitter, като в противен случай съдебният процес ще стартира.

В четвъртък Мъск написа съобщение, целящо да увери рекламодателите, че платформата няма да се превърне в „безплатна за всички адска среда, в която всичко може да бъде казано без последствия“.

„Причината, поради която придобих Twitter, е, че е важно за бъдещето на цивилизацията да има общ дигитален градски площад, където широк спектър от вярвания да могат да се обсъждат по здравословен начин, без да се прибягва до насилие“, каза Мъск. „В момента има голяма опасност социалните мрежи да се разделят на крайнодесни и крайно леви ехо камери, които генерират повече омраза и разделят нашето общество“, добави той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред