Детектори от ново поколение действат като "подземен GPS" и виждат през стени

Детектори от ново поколение действат като подземен GPS и виждат през стени

Изследователи от Токийския университет разработиха нов вид навигация, наречена "мюометрична безжична навигационна система". Мюонът е елементарна частица от физиката на елементарните частици. Принципът на действие на новата навигационна система се основава на проследяване на движението на мюонни потоци – тези частици лесно проникват през плътни материали, където радиосигналът не може да достигне. Този тип навигация ще стане незаменима за ориентация в сложни структури, под земята, във плътни водни потоци и др. Мюоните се произвеждат, когато космическите лъчи достигнат земната атмосфера. Тук те се сблъскват с различни частици, което генерира каскади от вторични частици - мюони. Процесът протича непрекъснато и с голяма интензивност, на всеки квадратен метър от повърхността на нашата планета има около 10 000 мюона.

Вече има мюонни детектори, които правят възможно откриването на скрити обекти чрез анализ на движението на потоците от частици. Например затворените камери във вътрешността на египетските пирамиди. С помощта на тази технология е възможно да се синхронизира работата на устройства, разделени от преятствие, което е плътно и непрозрачно за други видове излъчване. Сега японските технолози са го адаптирали, за да определят местоположението на човек с детектор във вътрешността на сгради.

Първите експерименти бяха увенчани с успех - те успяха да проследят движенията на лаборант с оборудване от мазето на небостъргач към горните му етажи. Но за точността на навигацията все още има какво да се желае - разпространението е от 2 до 25 м и дори до 100 м, в зависимост от скоростта на обекта и разстоянието до него. Учените се надяват да подобрят точността с нова система за синхронизация, базирана на атомните часовници в специална, мобилна версия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ