САЩ забраниха на Nvidia да изнася чипове с изкуствен интелект към Китай

САЩ забраниха на Nvidia да изнася чипове с изкуствен интелект към Китай

САЩ забраниха на Nvidia да изнася чипове с изкуствен интелект към Китай

Технологичният гигант Nvidia съобщи, че американски служители са ѝ наредили да спре износа за Китай на два от най-мощните си чипове за работа с изкуствен интелект, предаде Ройтерс.

Акциите на производителя на полупроводници поевтиняха с 6,56% в следборсовата търговия. От компанията заявиха, че забраната засяга чиповете A100 и H100, които имат за цел да ускорят изпълнението на задачи за машинно обучение. Тази забрана може да попречи и на завършването на разработката на H100 – водещият чип на компанията, обявен тази година.

Новината повлече надолу и акциите на конкурента на Nvidia - Advanced Micro Devices Inc, като те поевтиняха с 3,7% в следборсовата търговия. Говорител на AMD каза пред Ройтерс, че компанията е получила нови изисквания за получаване на лиценз за износ, които ще спрат експорта на нейните чипове за работа с изкуствен интелект MI250 за Китай. Чиповете MI100 обаче няма да бъдат засегнати. AMD заяви, че не вярва, че новите правила ще окажат съществено влияние върху нейния бизнес.

Nvidia съобщи, че американски служители са ѝ казали, че новото правило „ще адресира риска засегнатите продукти да бъдат използвани или пренасочени към „военна крайна употреба“ или „военен краен потребител“ в Китай“.

От Министерството на търговията на САЩ не са коментирали пред Ройтерс какви точно са новите критерии за ИИ чиповете, които вече не могат да бъдат изнасяни за Китай, но са заявили, че преразглеждат политиките и практиките, свързани с Китай, за да гарантират, че „модерни технологии не попадат в грешните ръце“.

„Въпреки че в момента не сме в състояние да очертаем конкретни промени в политиката, ние предприемаме всеобхватен подход за прилагане на необходимите допълнителни действия, свързани с технологиите, крайните употреби и крайните потребители, за да защитим националната сигурност на САЩ и интересите на външната политика“, е казал говорител на министерството пред Ройтерс.

Съобщението сигнализира ескалация на американските репресии срещу технологичните възможности на Китай на фона на нарастващата несигурност около бъдещето на Тайван, където се произвеждат чипове за Nvidia и почти всяка друга голяма фирма за полупроводници.

Nvidia заяви, че генерирала продажби за 400 млн. долара на засегнатите чипове през това тримесечие в Китай, които могат да бъдат загубени, ако китайските фирми решат да не купуват алтернативни продукти на компанията. Компанията заяви, че планира да кандидатства за изключения от правилото, но „няма гаранции“, че американските власти ще ѝ ги дадат.

Стейси Расгон, финансов анализатор в Bernstein, каза, че около 10% от продажбите на центровете за данни на Nvidia, които инвеститорите са наблюдавали отблизо през последните години, идват от Китай, и че ударът върху продажбите вероятно е „управляем“ за Nvidia.

„Това не е промяна на инвестиционната теза, но не изглежда добре“, каза Расгон. „Въпросът е какво ще се случи в двете страни сега“, каза той относно възможността за нова ескалация в бъдеще.

Забраната за чипове идва, след като миналата седмица Nvidia вече прогнозира рязък спад на приходите за текущото тримесечие на фона на по-слабото представяне на гейминг индустрията. Nvidia заяви, че очаква продажби за третото тримесечие да достигнат 5,90 милиарда, което е спад от 17% спрямо същия период на миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ