"Слънчевият" стратосферен дрон Zephyr счупи собствения си рекорд

Слънчевият стратосферен дрон Zephyr счупи собствения си рекорд

"Слънчевият" стратосферен дрон Zephyr счупи собствения си рекорд

Височинния безпилотен летателен апарат Zephyr е способен да се изкачи в стратосферата и да остане там много дълго време, като получава енергия за полет и зарежда батериите си с помощта на слънчеви панели. Този дрон през последното десетилетие непрекъснато поставя рекорди за височинно летене, продължителност на полета и т.н.  А неотдавна той отново счупи собствения си рекорд за най-дълъг полет, поставен през 2018 г. Освен това в момента Zephyr продължава да е във въздуха и продължителността на непрекъснатия му полет се увеличава всеки ден.

С размах на крилете от 25 метра Zephyr тежи по-малко от 75 килограма. Задвижва се от две витла, които завъртат два високоефективни електрически мотора. Литиево-йонната батерия Ampirus съхранява енергията и я освобождава през нощта, а зареждането на тази батерия, както беше споменато по-горе, се извършва с помощта на тънкослойни фотоволтаични клетки от галиев арсенид, които покриват цялата повърхност на крилата. Нормалната височина на полета на дрона Zephyr е около 21 километра, което е над височината на търговските полети и над всяка облачна покривка. Устройството обаче може да лети много по-високо. Миналата година постави рекорд в тази област, издигайъки се на 24 километра, по-точно 23 915 метра.

Дронът Zephyr първоначално е разработен и създаден от специалисти на британската компания QinetiQ. Сега тя е собственост на Airbus, която продължава да работи върху тази платформа.

Според представители на Airbus, сега дронът Zephyr вече няма никакви ограничения за продължителността на непрекъснат полет. Той може да остане във въздуха в продължение на много месеци, като изпълнява ролята на „атмосферен спътник“. От работната си височина той може да покрива площ от 20 на 30 километра, изпълнявайки задачи за наблюдение или осигурявайки мобилно покритие, като заменя 250 кули за клетъчно покритие на територия.

Предишният рекорд за продължителност на полета беше поставен през 2018 г., когато дронът Zephyr остана във въздуха почти 26 дни. Настоящият рекорден полет започна на 15 юли тази година, а в скорошно съобщение за медиите се чу цифрата от 36 денонощие на полета. Специалистите обаче все още чакат идеални метеорологични условия за кацане на апарата, който продължава да стои в небето над полигона Юма в Аризона и непрекъснато добавя време към продължителността на новия си рекорд.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ