Технологията MRO направи първата гигапикселова карта на Марс

Технологията MRO направи първата гигапикселова карта на Марс

Технологията MRO направи първата гигапикселова карта на Марс

Учени от цял ​​свят успяха да погледнат на Червената планета от изцяло нова перспектива, благодарение на нова 5,6-гигапикселова карта. Тя покрива 86 процента от повърхността на Марс и показва разпространението на различни минерали и полезни изкопаеми. Всичко това стана възможно благодарение на данните от апарата Мars Reconnaissance Orbiter /MRO/. С появата на тази карта, изследователите ще могат да разберат по-добре геоложкото минало на Марс и да определят някои приоритети по отношение на възможността за по-нататъшно изследване на отделни региони на Червената планета.

Въпросната карта е публикувана като част от проект на НАСА, наречен Planetary Data System. През следващите шест месеца картографските данни ще бъдат непрекъснато актуализирани и допълвани, докато през цялото време се обработват масивите, събрани от Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Апаратът MRO беше изстрелян в космоса на 12 август 2005 г., а пристигна на Марс на 10 март 2006 г. През всички тези 16 години в орбита около Червената планета, космическият кораб събира данни за разпределението на минералите и полезни изкопаеми, като използва един от своите инструменти -  спектрометъра CRISM (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars)).

Датчиците на спектометъра, възприемат светлината от видимия и инфрачервения диапазаон. Възможностите на единия от тях му позволява да регистрира почти всички отражения на слънчевата светлина от повърхността на планетата. Така могат да бъдат създадени специализирани карти с висока резолюция. Преди бяха съставяни карти, на които по ред признаци бяха обозначени основно райони, които в далечното минало са били под въздействие на вода. Тези карти бяха използвани от специалистите в НАСА за избора на местност за кацане, а именно кратера Джазиро, където сега марсоходът Perseverance изследва делтата на древна река. Първата част на новата карта включва 51 хиляди изображения, всяко от които обхваща ивица с дължина 540 км и ширина 10 километра. Преди края на годината ще бъде пусната нова карта, с двойно по-голяма резолюция от тази на сегашната карта.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ