TSMC нанесе неочакван удар по амбициите на Байдън за производство на чипове в САЩ

TSMC нанесе неочакван удар по амбициите на Байдън за производство на чипове в САЩ

Технологичният гигант Taiwan Semiconductor (TSMC) отложи старта на производството във фабриката си за чипове в американския щат Аризона, нанасяйки неочакван удар по амбиции в сферата на администрацията на президента Джо Байдън, предаде Би Би Си.

Компанията заяви, че производството на чипове се отлага и няма да започне през следващата година поради недостиг на квалифицирани работници.

Това идва в момент, когато търговският конфликт между Вашингтон и Пекин, особено в сферата на технологиите, с засилва и САЩ търсят начин да засилят производството на полупроводници на местна територия.

В четвъртък председателят на TSMC Марк Лиу каза, че производството на микропроцесори от висок клас във фабриката в Аризона в югозападната част на САЩ ще започне през 2025 г.

По време на представянето на финансовия отчет на компанията Лиу заяви, че заводът, който е в процес на изграждане от април 2021 г., е изправен пред недостиг на работници със „специализирания опит, необходим за инсталиране на оборудване в съоръжение за полупроводници“.

Той добави, че фирмата „работи за подобряване на ситуацията, включително изпращане на опитни техници от Тайван, за да обучат местните квалифицирани работници в САЩ за кратък период от време“.

TSMC също прогнозира 10% спад в продажбите тази година, поради по-бавното търсене на полупроводници.

Компанията каза, че печалбата й е спаднала с около 23% до 181,8 милиарда тайвански долара (5,86 млрд. щатски долара) през трите месеца до края на юни, в сравнение със същия период на миналата година.

TSMC за първи път обяви планове за изграждане на съоръжение в Аризона през 2020 г., по време на президентството на Доналд Тръмп.

През декември миналата година фирмата съобщи, че ще утрои инвестициите си в проекта до 40 млр. долара. Това е една от най-големите чуждестранни инвестиции в американската история.

По това време Лиу каза, че първото от двете съоръжения за производство на полупроводници на TSMC в завода в Аризона ще заработи до 2024 г., а второто ще бъде пуснато в действие до 2026 г.

Дългогодишен технологичен конфликт накара САЩ да наложат редица мерки срещу китайското производство на чипове, като същевременно инвестира милиарди долари, за да стимулира американската полупроводникова индустрия.

САЩ отговаря за около 10% от световното предлагане на компютърни чипове, което е значителен спад в сравнение с 1990 г., когато 40% от световното производство е било в страната.

Миналата година президентът Байдън подписа закон, ангажиращ 280 милиарда долара за високотехнологично производство и научни изследвания в САЩ.

Инвестицията включва данъчни облекчения за компании, които са изградили заводи за производство на компютърни чипове в страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ