"Земетресение", "избори" и Ваня Григорова - най-търсените думи в Google от България през 2023 г.

Земетресение, избори и Ваня Григорова - най-търсените думи в Google от България през 2023 г.

"Земетресение", "избори" и Ваня Григорова - най-търсените думи в Google от България през 2023 г.

Ваня Григорова е била най-търсената личност от българите в Google през изминаващата година. За сравнение, в световен мащаб, начело в тази категория по брой търсения е вездата по американски футбол на Бъфало Билс Дамар Хамлин, който получи сърдечен арест по време на двубоя със Синсинати Бенгалс.

И у нас, и в света, темите, от които са се вълнували най-много хората са били политика и технологии според публикувания днес от Google традиционен годишен списък с най-търсените думи през 2023 година / глобалните списъци може да видите ТУК/.

Начело в списъка с най-търсените термини у нас е "Земетресение", следван от „Избори 2023“.  Актуалните глобални събития, като войната в Израел и Палестина привлякоха голямо внимание у нас, така че и двата термина са сред най-търсените през 2023 г. В глобалния списък "Войната в Израел и Газа" е начело в категорията "Новини", следвана от потъването на частната подводница "Титаник" и земетресението в Турция.

Политически лица преобладават при най-търсените български личности през годината, като класацията се оглавява от кандидатът за кмет на столицата Ваня Григорова, следвана от Мария Габриел и новоизбраният кмет на София Васил Терзиев. Място в челната десетка намират и шампионката по шах Нургюл Салимова, певицата Керана, Васил Божков и Иван Гешев.

Отличената с престижната международна награда “Букър” книга „Времеубежище“ на Георги Господинов води класацията сред книгите, изпреварвайки биографичните книги на Матю Пери, принц Хари и Лили Иванова.

Сред филмовите заглавия редом до нашумелите „Опенхаймер” и „Барби” се нарежда българската лента „Чалга“. А най-търсеният концерт е бил този на групата Imagine Dragons, които посетиха България за първи път през 2023 година. Очакваният концерт на Ед Шийрън заема второ място, като челната тройка се допълва от концерта на Графа. Разнообразните стилови предпочитания на българите проличават в класацията, в която място намират концертите на Николина Чакърдъкова, Софи Маринова, група “Молец” и пианиста Евгени Генчев.

Сред спортните събития традиционно преобладават футболните срещи на големите ни отбори, като тази година интерес са предизвикали и Световното първенство по футбол за жени, както и благотворителният „Мач на надеждата“, организиран от бившия капитан на националния ни отбор Стилиян Петров. 

Гореща тема тази година, когато се разглеждат термини, свързани с технологии, игри и мобилни устройства, е изкуственият интелект, за който мненията все още са разделени. В тази категория най-търсеният термин е ChatGPT, а платформата „Дигитална раница“ на Министерство на образованието, както и системата за ранно известяване BG-ALERT също са в топ десет на търсенията.

Наред със списъците на най-търсените филми, книги и концерти, Google публикува и списъци на най-търсените готварски рецепти, най-често правените езикови справки за правопис на думи, най-търсените въпроси „как” и „колко струва”, както и определения на понятия като „инфлация”, „свръхпечалба” и „интимна връзка”. Вижте:

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ