Азиатските тигри и свободата за пътуване

Азиатските тигри и свободата за пътуване

Азиатските тигри и свободата за пътуване

Желанието за пътуване се завръща през третото тримесечие на 2022 г. с ръст на резервациите и молбите за издаване на визи. По ирония на съдбата обаче, притежателите на паспорти с най-голям достъп до света не могат да се радват на тази свобода, защото са най-ограничени. Такъв е изводът от последния доклад за глобалната мобилност и класацията на Henley Passport Index, базирани на данните, предоставени от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Въпреки несравнимия по обхват достъп, който имат до света гражданите на Япония, Южна Корея и Сингапур, международното търсене в Азиатско-тихоокеанския регион отбелязва едва 17%-ен ръст спрямо нивата отпреди пандемията, след като през последните две години се задържа по 10 на сто, съобщава IATA. За сметка на тях пазарите в Европа и Северна Америка са се възстановили на около 60% от нивата на мобилност при пътуване преди кризата.

Япония е номер едно в Henley Passport Index според броя на дестинациите – общо 193 на брой, до които могат да получат достъп гражданите ѝ без предварителна виза. След тях най-голяма свобода имат хората с паспорти от Сингапур и Южна Корея – до 192 дестинации.

Коментирайки данните за глобалната мобилност д-р Мари Оуенс Томсен, главен икономист в IATA, допуска, че пътуванията ще доближат 83% от нивата преди пандемията през 2022 г. „До следващата година много пазари ще достигнат и дори ще надминат трафика преди пандемията. Тази тенденция ще бележи индустрията и през 2024 г.", подчертава експертът.

Страните-членки на ЕС доминират в останалите десет места в класацията. Веднага след трите азиатски държави се нареждат Германия и Испания, чиито граждани могат да пътуват без визи до 190 дестинации. Те са следвани от Финландия, Италия и Люксембург – с достъп до 189 дестинации. Пето място споделят Дания, Нидерландия и Швеция – техните граждани могат да пътуват до 188 дестинации по целия свят без виза. Както Обединеното кралство и САЩ заемат съответно 6-то и 7-мо място, сочат данните, коментирани от д-р Юрг Щефен, главен изпълнителен директор на Henley & Partners.

Притежателите на руски паспорти никога не са били толкова откъснати от останалия свят, както сега, тъй като санкциите, забраните за пътуване и затварянето на въздушното пространство ограничават техния  достъп с до различни дестинации с малки изключения. Руският паспорт е на 50-то място в индекса с резултат от 119 за безвизов режим или за безвизов режим при пристигане. Въпреки това, поради затваряне на въздушното пространство в държавите-членки на ЕС, Австралия, Канада, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея , Обединеното кралство и САЩ, на руските граждани на практика е забранено да пътуват в по-голямата част от света, с изключение на Дубай и Истанбул, които се превърнаха в централни транзитни центрове.

Обратно, украинският паспорт става все по-силен – той е на 35-то място в индекса, като притежателите му имат безвизов достъп до 144 дестинации. Украинците, разселени след инвазията, получиха правото да живеят и работят в ЕС до три години.

В дъното на Henley Passport Index е Афганистан, чиито граждани имат достъп до 27 дестинации.

Колкото по-миролюбива е една страна, толкова по-силен е нейният паспорт – до този извод стигат авторите на класацията. Всички нации, които са в Топ 10 на Henley Passport Index, могат да бъдат намерени и в Топ 10 на Global Peace Index, като същото важи и за тези, които са на обратния полюс. Както отбелязва Стивън Климчук-Масион от Оксфордския университет паспортът „не е просто документ за пътуване, който ви позволява да стигнете от точка А до точка Б. Неговата относителна сила или слабост пряко влияе върху качеството на живот и дори може да бъде въпрос на живот и смърт при някои обстоятелства”.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ