Полезният егоизъм да се грижиш за себе си

Полезният егоизъм да се грижиш за себе си

Полезният егоизъм да се грижиш за себе си

Изследване сред 800 професионалисти доведе учените до един изненадващ резултат. Колкото повече време работещите майки прекарват в грижи за себе си, толкова по-добро е емоционалното и физическо здраве на децата им. Този парадокс всъщност не е толкова странен. Това е просто още едно малко доказателство, че ако не се погрижим за себе си няма да можем да сме полезни и на тези, които зависят от нас.

Тогава защо е толкова трудно да отделим необходимите ресурси и редовно да си обръщаме внимание? „Когато в лидерската ми програма попитам хората за това как се развиват четирите основни части на живота им - работата, домът, социалният живот и те самите - често последното е класирано на най-ниското ниво”, казва Джеф Грийнхаус ръководител на изследването.

На фона на очакванията на другите към нас, най-лесно е да игнорираш себе си. Твърде повърхностно е обаче да се приема, че съсредоточаването на времето и вниманието върху себе си е проява на егоизъм. Макар че може да изглежда благородно, в краткосрочен план да се жертвате за нуждите на другите е сигурна рецепта за пълно изтощение.

Ключът към намирането на баланса между едното и другото е да откриете как най-добре да съчетаете очакванията на другите и възможностите да подобрите състоянието на ума, тялото и духа си.

Не е трудно. Помислете само колко по-добре бихте се предствяли пред тези, които ви оценяват вкъщи, на работа или в обществото, ако през нощта спите добре, спортувате редовно, храните се здравословно, слушате музика или правите това, което най-добре възстановява силите ви.

Опитайте за един месец и не забравяйте накрая да оцените ефективността на експеримента си. Така съветва клиентите си и Джеф Грийнхаус, който след практикуване на същия експеримент ги кара повторно да класират четирите основни части от живота си. Тогава най-голям скок от 39% средно, отбелязало задоволството от собственото Аз. Колкото по-виско е този показател, толкова по-високо е нивото на  представянето ви в останалите три области.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ