Бизнесът склонен на отстъпки за минималната заплата

Бизнесът склонен на отстъпки за минималната заплата

Бизнесът склонен на отстъпки за минималната заплата

Българската стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата ще гласуват против вдигането на минималната работна заплата с по 20 лева от 1 януари и 1 юли, а ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал е склонно да подкрепи предложение за еднократно вдигане с 20 лева - това се очаква на днешното извънредно заседание на тристранния съвет за сътрудничество, съобщава Дарик.

Правителството и социалните партньори се събират, след като миналата седмица Върховният административен съд отмени постановлението на кабинета, което предвиждаше нарастване на минималната заплата до 380 лева. От Министерския съвет обявиха, че няма да обжалват решението на съда, а вицепремиерът Ивайло Калфин насрочи заседание на тристранката, за да се мине по обичайната процедура, която ще завърши с гласуване на ново правителствено постановление.

Върховният административен съд се произнесе в полза на жалбата на три от работодателските организации, в която се посочва, че решението на правителството за увеличаването на минималната работна заплата през 2015 година не е било предшествано от съгласуване в рамките на тристранния съвет за сътрудничество.

На днешното заседание правителството ще предложи стария проект на постановление, според който минималната заплата се вдига на 360 лева от януари, а от 1 юли става 380 лева. Синдикатите ще подкрепят предложението, а работодателските организации ще са на различни позициите.

Въпреки че Асоциацията на индустриалния капитал е сред вносителите на жалбата до ВАС, оттам са склонни да направят компромис и да подкрепят вдигане на минималното възнаграждение, но само с 20 лева от януари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ