Златото и медта поевтиняха заради силния долар

Златото и медта поевтиняха заради силния долар

Цените на златото и медта се сринаха днес под натиска на силната американска валута, съобщава Investing.com.

Фючърсите на медта с доставка през юли се понижиха с 0,42% (1,2 цента), до $2,799 за паунд. В последно време цената на метала варира между 2,794 и $2,833 за паунд.

Златото пък се срина до $1 200 за тройунция, а фючърсите на ценния метал с доставка през август паднаха с $8,20 (0,68%), до $1195,7 – ниво, невиждано от 13-ти май насам.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо 6 други, се повиши с 0,75% по-рано днес, до 97,18 пункта – най-високата стойност от 27-ми април.

Силният долар понижава търсенето на суровини като алтернатива за инвестиции и прави стоките, оценявани в долари, по-скъпи за държавите, използващи други валути.

Доларът получи силен стимул, след като в петък председателят на Федералния резерв, Джанет Йелън, потвърди, че банката ще започне вдигане на основния лихвен процент по-късно тази година, ако икономика продължи да се разраства според очакванията.

Тя приписа забавянето на икономическия растеж през първото тримесечие на годината на „краткотрайни фактори”, както и на суровата зима.

Американската валута поскъпна, след като стана ясно, че инфлацията в страната се е повишила за трети пореден месец през април.

Междувременно, еврото се срина под нивото от 1,09 спрямо долара, след като възможността за гръцки фалит продължава да упражнява натиск върху единната валута.

Атина предупреди, че страната няма да може да изплати на МВФ вноската от 305 милиона евро до 5-ти юни, ако до тогава не бъде сключена сделка с кредиторите.

В други страни, фючърсите на златото с доставка през август загубиха $8,9  или 0,75% от стойността си, до $1196 за тройунция.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ