Колебливо начало на месеца за Китайската борса

Колебливо начало на месеца за Китайската борса

Колебливо начало на месеца за Китайската борса

Акциите на китайски компании за недвижими имоти растат

Началото на август за Китайската борса в Шанхай (Shanghai Stock Exchange – SSE) показа разнопосочно движение на основния индекс Shanghai Composite (SSEC). В първия ден от месеца обобщеният индекс SSEC, включващ всички търгувани на борсата акции (но с различна „тежест“), регистрира не голям дневен спад от 0,87%, посочват в свой коментар анализатори от ИП „Капман“.

Днес обаче, Shanghai Composite „финишира“ с нарастване от 0,61% до стойност от 2971, като почти компенсира вчерашната загуба. Спрямо месец по-рано, борсата в Шанхай бележи ръст от 1,31%.

Загубата в понеделник да е повлияна в известна степен от публикуваните същия ден данни за Индекса на деловата активност в производствения сектор в Китай (PMI) за юли, смятат от инвестиционен посредник „Капман“. Индексът отразява обема на покупко-продажбите за периода и стойността му за юли показва, макар и минимален спад спрямо предходния месец – от 50 на 49,9 (при прогноза „50“). Смята се, че стойност на PMI над очакваната е индикатор за позитивни (бичи) настроения при юана, а стойност на показателя под очакваната индикира възможни „мечи“ настроения за китайската валута.

Прави впечатление, че компании за недвижими имоти регистрираха увеличение на пазарната си капитализация. То е свързано със засилен интерес към тях от чуждестранни инвеститори. Което по всяка вероятност е следствие на публикувани статистически данни, сочещи поредно увеличение на цените на жилищата в 100 големи китайски градове, които растат за 15-ти пореден месец.

***

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ