Шест от най-големите банки в света глобени с 6 млрд. долара за заговор

Шест от най-големите банки в света глобени с 6 млрд. долара за заговор

Шест от най-големите банки в света глобени с 6 млрд. долара за заговор

Шест от най-големите банки в света са глобени с близо 6 млрд. долара за незаконни практики на валутния пазар, съобщават Ройтерс и Франс прес. Наказанията са наложени от американските и британските власти по силата на споразумението за международни мерки срещу едрите измами.

Досега Лондон и Вашингтон са наложили общо над 10 млрд. долара глоби на 7 финансови институции, сред които Ситигруп, Джей Пи Морган, Ю Би Ес, Барклис и Ройъл банк ъф Скотланд. Глобените банки са обвинени, че не са предотвратили заговор на техни служители за определяне на курсовете на долара и еврото на глобалния валутен пазар.

Според данните валутни брокери са споделяли поръчки на свои клиенти в чат стая, наречена „картлът”, и с смс-и и са използвали информацията, за да извличат печалба преди клиентите си. Незаконните практики са били извършвани между декември 2007 г. и януари 2013 г.

Четири от банките - Джей Пи Морган, Ситигруп,  Роял банк ъв Скотланд и Барклис са се признали за виновни за манипулиране на валутните курсовете, обяви министерството на правосъдието на САЩ.  Това сочи текстът на извънсъдебното споразумение, обявено по наказателното дело, водено срещу финансовите институции от министерството.

Английската банка Барклис е с най-голямата глоба – 2,4 млрд. долара. През ноември банковата група отказа споразумението, предложено от британските и американските власти. Банката уволни 8 свои служители.  

Освен фнансовата санкция, швейцарската Ю Би Ес загуби и имунитета си, който досега я предпазваше от наказателно преследване. Тя трябва да плати 203 млн. долара глоба на американското правосъдие и 343 млн. на Федралния резерв за манипулиране на междубанковия лихвен процент.

Банк ъф Америка трябва да плати 205 млн. долара компенсации на ощетените клиенти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ