АЦБ ще постави британското подразделение на SVB в процедура по несъстоятелност

АЦБ ще постави британското подразделение на SVB в процедура по несъстоятелност

АЦБ ще постави британското подразделение на SVB в процедура по несъстоятелност

Английската централна банка съобщи, че търси съдебна заповед за поставяне на подразделението на SVB Financial Group във Великобритания в процедура по несъстоятелност, след като в петък американските регулаторите поеха контрола над нейната банка майка SVB Financial Group, предаде Си Ен Би Си.

„SVB UK има ограничено присъствие в Обединеното кралство и няма критични функции, поддържащи финансовата система. Междувременно фирмата ще спре да извършва плащания или да приема депозити“, се посочва в изявлението на АЦБ.

Съгласно процедурите по несъстоятелност на банки във Великобритания някои вложители имат право на компенсация до 85 хил. паунда за загубени депозити или 170 хил. паунда за съвместни сметки.

Други активи и пасиви ще бъдат управлявани от ликвидаторите на банката и всички възстановени средства ще бъдат прехвърлени на кредиторите, обясни централната банка.

Банковите фалити са рядкост във Великобритания, като само двама кредитори са преминали през процедурите за несъстоятелност на АЦБ от 2009 г. насам.

По-рано в петък „Файненшъл таймс“ съобщи, че британското подразделение на SVB е потърсило 1,8 милиарда паунда ликвидност от АЦБ чрез своя механизъм за отстъпки, който предлага спешно финансиране на банките, ако имат адекватно обезпечение.

Silicon Valley Bank UK заяви по-рано в петък, че е самостоятелна организация с независим борд на директорите, изолирана от компанията майка и други дъщерни дружества.

Американските банкови регулатори поеха контрола над SVB в петък в опит да защитят вложителите, след като най-големия банков фалит  в САЩ от световната финансова криза насам доведе до загуби на пазарна стойност в размер на милиарди долари за глобалния банков сектор.

Сривът на акциите на SVB, който започна в четвъртък, се разпространи и в други американски компании. и европейските банки. Американските банките са загубили над 100 млрд. долара от стойността на фондовия пазар, а европейските банки са загубили още 50 млрд. долара през последните два дни, според изчисление на Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ