АЦБ вдигна основния лихвен процент за пети пореден път

АЦБ вдигна основния лихвен процент за пети пореден път

АЦБ вдигна основния лихвен процент за пети пореден път

Английската централна банка обяви пето поредно увеличение на основния си лихвен процент в опит да постави под контрол високата инфлация в Обединеното кралство, предаде Си Ен Би Си.

Комитетът по паричната политика прие с 6 на 3 гласа  увеличение на ставката с 25 базисни пункта до 1,25%. Трите гласа дойдоха от членове, които искаха увеличение с 50 базисни пункта до 1,5%.

В изявление от АЦБ заявиха, че ще „предприемат необходимите действия за връщане на инфлацията до целта от 2% в средносрочен план“, като мащабът, темпът и времето на всяко следващо повишение на лихвите зависят от икономическите перспективи и инфлационния натиск.

„Комитетът ще бъде особено бдителен за индикации за по-устойчив инфлационен натиск и, ако е необходимо, ще действа енергично в отговор“, казаха от централната банка.

Членовете на АБЦ са изправени пред незавидната задача да укротят ръста на потребителските цени на фона на забавяне на икономическия растеж и бързо поевтиняване на паунда, докато Обединеното кралство е на прага на голяма криза, свързана с разходите за живот.

На заседанието си през май АЦБ повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 1% - най-високото равнище от 13 години. Тогава институцията предупреди, че британската икономика рискува да изпадне в рецесия.

Последните данни показват, че инфлацията в Обединеното кралство се е повишила до 40-годишен връх от 9% на годишна база през април, тъй като цените на храните и енергията се покачват спираловидно. АЦБ сега очаква инфлацията да се повиши до „малко над 11%“ през октомври, което отразява по-високите прогнозирани цени на енергията за домакинствата.

Инфлацията нараства в световен мащаб поради скока на разходите за храна и енергия, който бе изострен от в Украйна и страховете от доставките на селскостопански стоки. Нарушаването на веригата за доставки и промените в търсенето в резултат на пандемията също доведоха до повишаване на цените на стоките.

Въпреки това, в изявлението си в четвъртък Комитетът по паричната политика призна, че не може инфлационен натиск да бъде приписан изцяло на глобални събития, отбелязвайки, че вътрешните фактори като стегнатия пазар на труда и ценовите стратегии на фирмите също са изиграли роля.

„Инфлацията на цените на потребителските услуги, която е повлияна повече от вътрешните разходи, отколкото от инфлацията на цените на стоките, се засили през последните месеци. Освен това инфлацията в цените на основните потребителски стоки е по-висока в Обединеното кралство, отколкото в еврозоната и в Съединените щати“, казват от централната банка.

Британската икономика неочаквано се сви с 0,3% през април след спад от 0,1% през март, първият последователен месечен спад от април и март 2020 г., а ОИСР прогнозира, че Обединеното кралство ще бъде най-слабо представящата се икономика от Г-7 през следващата година, тъй като по-високите лихвени проценти, повишаването на данъците, намалената търговия и спираловидния ръст на цените  на храните и енергията нанасят удар по домакинствата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ