Андрей Гюров призовава УС на БНБ да изчака произнасянето на съда по жалбата му срещу КПК

Андрей Гюров призовава УС на БНБ да изчака произнасянето на съда по жалбата му срещу КПК

Излезлият в неплатен отпуск подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров призова Управителния съвет на  Българската народна банка (БНБ) да не взима решение, касаещо евентуалното му освобождаване, преди произнасянето на съда по жалбата му срещу решение на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), в което се посочва, че той е в несъвместимост със заеманата позиция. По това решение той вече е завел жалба в административния съд. 

Управителят на БНБ Димитър Радев съобщи вчера, че УС на БНБ ще заседава на 16 юли във връзка със създалия се казус. На заседанието се очаква да се прецени дали решението на КПК за несъвместимост на подуправителя на БНБ е основание за неговото освобождаване от поста в централната банка. В случая БНБ само ще установи дали наличието на несъвместимост е основание за освобождаване на негов член, като това впоследствие се изпраща за окончателно решаване в парламента. Решението на УС на БНБ, което е различно от това на КПК, може да бъде обжалвано във Върховния административен съд.

В позицията на Гюров, получена в БТА след запитване, се отбелязва още, че решение, което не съответства на фактите и на закона, ще застраши процеса на присъединяване на Република България към еврозоната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ