Асен Василев: Бизнесът ще има достъп до около 2 млрд. лв. кредити за малки и средни предприятия

Асен Василев: Бизнесът ще има достъп до около 2 млрд. лв. кредити за малки и средни предприятия

В момент на повишаващи се лихви българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лева кредити на по-ниски лихви за малките и средни предприятия, така че техните инвестиционни програми да не пострадат. Това съобщи финансовият министър Асен Василев в Министерския съвет по време на церемония по подписването на финансово споразумение между Европейската инвестиционна банка и Българската банка за развитие. Отпуснатото финансиране в размер на 175 млн. евро ще помогне за подобряване на достъпа до финансов ресурс на малкия и средния бизнес, насърчаване на заетостта и ускоряване на зеления преход в България.

Подписването на това споразумение е още една стъпка в един дълъг път, по който Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд в България вървят от доста отдавна, посочи Василев. Той припомни, че тип финансови инструменти през 2013 г. за първи път стигнаха в широк аспект до бизнеса чрез "Джереми 1" и "Джереми 2". По едната линия се предоставяха заеми, по които гаранцията се поемаше частично или почти напълно от държавата под някаква форма. По този начин фирми без достатъчно обезпечение и достъп до кредитиране по линия на "Джереми 2", фирми, които имаха обезпечение, успяваха да получат заеми, посочи Асен Василев, цитиран от БТА.

Министърът на финансите припомни още, че през 2013 г. всички бяха учудени колко бързо фирмите харесаха тези продукти и в рамките на 3-4 месеца 700 млн. лв. достигнаха до българските фирми по линия на тези два продукта. След това те се надградиха и се разшири техният капацитет, допълни министърът. По думите му подобни продукти бяха създадени и с българския национален ресурс през 2021 г. по повод ковид кризата и ковид възстановяването и също бяха доста добре посрещнати от пазара. В европейките програми са заложени над 600-700 млн. лв. Заедно с ресурса, който би дошъл от страна на търговските банки, прави над 1,5 млрд.лева, които ще достигнат до българския бизнес, каза Асен Василев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ