Държавата се отказва да вземе 100% от печалбата на ВМЗ-Сопот за 2022 г.

Държавата се отказва да вземе 100% от печалбата на ВМЗ-Сопот за 2022 г.

Финансовото министерство явно преосмисли намеренията за прибиране на 100% от дивидентите на държавните предприятия, заложени в разчетите на проектобюджета за тази година. Поне що се отнася до ВМЗ-Сопот.

В писмо до двата синдиката на оръжейните заводи, министърът на финансите Асен Василев е посочил, че разпределението на печалбата на предприятието за 2022 г.  е от компетентността на общото събрание на дружеството по предложение на упълномощения представител на едноличния собственик на капитала, респективно Държавната консолидационна компания, като същото следва да бъде в размер на не по-малко от 50 на сто.

Това на практика означава, че ако бъде взето решение на общото събрание държавата ще прибере не както първоначално искаше 100% , а 50% от нетната печалба на ВМЗ за 2022 година, съобщи БНТ.

Миналата седмица синдикатите изпратиха писмо до министър-председателя Николай Денков и до Министерството на икономиката, в което изразиха категорично несъгласие относно разпореждането на Министерския съвет, тъй като по думите им, ако това се случи, ще спре модернизацията в завода, закупуването на машини и възможността за увеличаване на доходите на работниците и служителите.

КТ “Подкрепа” и КНСБ обявиха, че са започнали преговори за увеличаване на заплатите в дружеството и ако исканията им не получат разбиране, ще преминат към протестни действия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ