България се озова в Топ 10 на най-подготвените за приемане на крипто валути държави

България се озова в Топ 10 на най-подготвените за приемане на крипто валути държави

България се озова в Топ 10 на най-подготвените за приемане на крипто валути държави

България влезе в Топ 10 на страните в света, които са най-подготвени за приемане на криптовалути, според новото годишно изследване на Forex Suggest. За съставянето на тази класация компанията анализира редица показатели и значими фактори като броя на предприятията в бранша, вкл. броя на крипто банкоматите, правно положение на криптовалутите - законодателството и данъци, свързани с тях, броя на блокчейн стартъпите и интереса към криптовалутите

Изследването тази се опира на същите фактори, но е разширено с всички държави в рамките на ОИСР, Г-20 и Европейския съюз, за които имаше налични данни.

България се нарежда на 9-о място с оценка на готовността за крипто от 5,83. Това е подобрение в сравнение с миналогодишния резултат от 5,8 и скок с 4 места от 13-то място в миналогодишния доклад.

Целта на проучването е да разкрие най-добрите места по света за брокери, търговци и ентусиасти на криптовалути. Взели сме предвид различни значими фактори - от броя на предприятията в бранша до обществения интерес и правното положение на криптовалутите.

Начело в класацията и тази година е Хонконг с оценка на готовността за крипто: 8,36. Криптотърговците в Хонконг могат да се възползват от данъчни ставки от 0%. В същото време в града има голям брой крипто банкомати и много предприятия, работещи в рамките на блокчейн и крипто индустрията.

Швейцария измества САЩ и се качва на второто място в световен мащаб с оценка на готовността за приемане на крипто валутите от 8,18. Алпийската държава отдавна се е утвърдила като един от основните финансови центрове на Европа благодарение на високорейтинговата швейцарска банкова система. Очевидно,  този финансов опит се разпростира и върху криптовалутите, тъй като в страната има много голям брой крипто- и блокчейн-предприятия за нейния размер и отчетлив интерес към криптовалутите, проявяван от местното население, с повече от 1000 криптотърсения на 100 000 души, пишат авторите на доклада.

На трето място са САЩ с общ резултат от 7,25 точки. Съединените щати имат много висок процент на криптобанкомати - 9,2 на 100 000 души, като в цялата страна устройствата са над 31 000, и се представят добре във всички проследявани показатели.

Пет нови държави в Топ 10, сред тях и България

Пет нови държави разместват Десетката тази година. Словения се присъединява към Грузия на четвърто място с резултат от 6,76 точки. Канада се изкачва с цели 11 места и се изстрелва от 17-то на 6-о място, а Австралия се изкачва с осем позиции, стигайки до седмо място. Германия я следва на осмо място с оценка 6,14, а България се присъединява към Панама на девето място с оценки 5,83.

Миналата година четири държави бяха с равен брой точки за четвъртото място, включително Хърватия, Грузия, Румъния и Обединените арабски емирства. От тях само Грузия остава на четвърто място, а останалите изцяло изпадат от топ 10.

Други пет държави не успяват да се върнат в топ 10 тази година, отбелязват още авторите на доклада. Най-впечатляващият срив е при Ирландия, която пада с 40 места до 48-мо. От Десетката изпадат също Чехия, Гърция и Словакия.

Целият доклад и още подробности за класацията можете да видите тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ