Добрите корпоративни отчети тласнаха европейските акции до рекордно високо ниво*

Добрите корпоративни отчети тласнаха европейските акции до рекордно високо ниво*

Добрите корпоративни отчети тласнаха европейските акции до рекордно високо ниво*

Европейският бенчмарк индекс се изкачи до рекорден връх в ранната търговия в сряда, тъй като инвеститорите бяха обнадеждени от добрите корпоративни отчети от няколко компании, докато чакат доклад за индекса на потребителските цени в САЩ, пише Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отчете ръст от 1,63 пункта, или 0,31%, до 523,28 пункта. Германският показател DAX се повиши с 95,53 пункта, или 0,5%, до 18 809,95 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 18,89 пункта, или 0,22%, до 8 447,02 пункта. Френският измерител CAC 40 записа спад от 12,94 пункта, или 0,16%, до 8 212,86 пункта.

Оптимистичните корпоративни отчети дадоха тласък на европейските акции, помагайки им да си възвърнат загубените позиции този месец и да наваксат преднината на своите аналози в САЩ. STOXX 600 е нараснал с над 9% от началото на годината, което е близо до скока с почти 10% на американския индекс S&P 500.

Сега фокусът е върху данните за инфлацията на потребителските цени (CPI) в САЩ, ден след като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл изрази увереност в облекчаване на инфлацията след доклада за по-високите от очакваното цени на производител през април.

„Данните (за CPI) няма да бъдат основното нещо, което има значение за ЕЦБ, но тя ще ги разглежда в глобален контекст, за да разбере как нейните съкращения ще изглеждат на относителна основа срещу Фед“, каза Патрик Армстронг, главен инвестиционен директор в Plurimi Wealth.

Представителите на Европейската централна банка подчертаха разминаването на паричната политика с Фед, като същевременно звучаха предпазливо по отношение на намаленията на лихвите след очакван първи такъв ход през юни.

Акциите на фирмата за кредитни данни Experian скочиха с 6,37% на фона оптимистична годишна прогноза за растеж на органичните приходи, а цената на книжата на полската логистична и куриерска компания InPost се повиши с 8,91% след като тя отчете по-високи основни печалби за първото тримесечие.

Индексът, проследяващ представянето на компаниите от сектора на здравеопазването (SXDP), се повиши с 0,41%, следвайки поскъпването на акциите на Merck KGaA с 3,92% тъй като компанията отчете по-добри от очакваните коригирани печалби.

Цената на книжата на Commerzbank се повиши с 5,10%, след като кредиторът отчете най-добрата си тримесечна печалба от десетилетие, надминавайки очакванията.

Акциите на Neste се сринаха с 12,94% до дъното на STOXX 600, след като  финландският производител на биогорива понижи перспективите си за марж за 2024 г. за възобновяеми продукти.

Цената на книжата на германския конгломерат Thyssenkrupp се понижи 2,64%, след като компанията намали годишните си прогнози за продажби и нетна печалба за втори път в рамките на три месеца.

Акциите на нидерландската банка ABN Amro поевтиняха с 3,68% на фона на по-слабото капиталово съотношение за първото тримесечие, което засенчи по-добрата от прогнозираното нетна печалба.

От компаниите от STOXX 600, които са отчели печалби за първото тримесечие към днешна дата, 60,7% са надминали прогнозите на анализаторите, спрямо типичните 54% за тримесечието, показват данни на LSEG във вторник.

Ръст на Уолстрийт

Американските акции тръгнаха нагоре във вторник, след като последните икономически данни от САЩ подкрепиха борсовите индекси, пише Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете ръст от 126,6 пункта, или 0,32%, до 39 558,11 пункта.  Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се повиши с 25,26 пункта, или 0,48%, до 5 246,68 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq напредна със 122,94 пункта, или 0,75%, до 16 511,18 пункта.

Индексът на цените на производител за април в САЩ се оказа над очакванията, което попари прогнозите, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвите по-късно тази година. PPI нарасна с 0,5% спрямо предходния месец, което е над прогнозираното повишение от 0,3%, на което залагаха анкетираните от Dow Jones икономисти.

Първоначалната реакция на пазара беше отрицателна, но движението на акциите се обърна във възходяща посока, след като данните за цените на едро през март бяха ревизирани надолу до спад от 0,1%. Това беше достатъчно, за да облекчи притесненията относно упорито високите цени. Търговците също така подхождат предпазливо преди следения по-отблизо индекс на потребителските цени, който трябва да бъде публикуван в днес.

На този етап някои инвеститори може да не са оценили напълно възможността инфлацията да се задържи на тези по-високи нива, каза Меган Хорнеман, главен инвестиционен директор във Verdence Capital Advisors.

„Пазарът е малко самодоволен – те са свикнали с реториката на Пауъл“, каза тя. „Според нас, колкото по-дълго този пазар продължава да игнорира какво се случва в категорията на инфлацията, толкова по-голям спад можем да видим в даден момент.“

Търговците също така реагираха на коментарите на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, който каза във вторник, че централната банка на САЩ ще трябва да прояви търпение в на фона на по-висока от очакваната инфлация.

Dow излиза от първата си губеща сесия от девет, която в понеделник прекъсна най-дългата печеливша серия на бенчмарка от декември. S&P 500 също се понижи в понеделник, докато Nasdaq се покачи минимално. Акциите бяха под натиск от доклад от понеделник на Федералния резерв на Ню Йорк, според който очакванията на потребителите за краткосрочна и дългосрочна инфлация са нараснали през април.

Разнопосочна търговия в Азия

Основните борсови индекси в Азиатско-тихоокеанския регион не намериха единна посока в сряда, следвайки ръстовете на Уолстрийт.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 отчете ръст от 29,67 пункта, или 0,08%, до 38 385,73 пункта.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се понижи с 25,87 пункта, или 0,82%, до 3 119,9 пункта, докато индексът Shenzhen Composite се раздели с 13,42 пункта от стойността си, или 0,76%, достигайки ниво от 1 759,58 пункта.

Китайската централна банка запази лихвения процент по едногодишното си средносрочно кредитиране на досегашното ниво от 2,5%.

Австралийският бенчмарк ASX 200 записа ръст от 26,9 пункта, или 0,5%, до 7 753,7 пункта.

Пазарите в Южна Корея и Хонконг останаха затворени заради празници.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха предимно понижения в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 2,19 пункта, или 0,26%, до 846,93 пункта. BGBX40 се понижи с 0,46 пункта, или 0,27%, до 169,71 пункта. BGTR30 се понижи с 2,80 пункта, или 0,33%, до 850,44 пункта. BGREIT напредна с 0,12 пункта, или 0,06%, до 190,84 пункта.

*Информацията е актуална към 12:50 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ