Европейските акции се стабилизират след вчерашните разпродажби*

Европейските акции се стабилизират след вчерашните разпродажби*

Европейските акции се стабилизират след вчерашните разпродажби*

Чувствителните към лихвите акции на недвижими имоти подкрепиха по-широкия европейски бенчмарк във вторник, следвайки тридневни разпродажби след колапса на Silicon Valley Bank (SVB), който смрази банковия сектор в световен мащаб, пише Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отчете ръст 0,52 пункта, или 0,12%, до 443,32 пункта, след като вчера се понижи с 2,4%, записвайки най-лошото си представяне от началото на годината.

Немският показател DAX се повиши със 74,06 пункта, или 0,5% до 15 033,53 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 записа спад от 15,37 пункта, или 0,2%, до 7 533,25 пункта. Френският измерител CAC 40 напредна с 10,03 пункта, или 0,14%, до 7 021,53 пункта.

Индексът, проследяващ акциите на компаниите за недвижимите имоти (SX86P), се повиши с 1,91%, тъй като инвеститорите се насочиха към в секторите, които са склонни да се възползват от по-ниските лихвени проценти. Индексът на компаниите от сектора на комуналните услуги (SX6P) напредна 1,18%.

Доходността на европейските облигации спадна още повече, тъй като инвеститорите заложиха на по-малко затягане на политиката от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Търговците сега оценяват увеличението с 25 базисни пункта като най-вероятния резултат от срещата на ЕЦБ в четвъртък - половината от размера на увеличението, изчислено с почти пълна сигурност миналата седмица. Това се отразява и на очакванията за решението на Федералния резерв за лихвите през следващата седмица .

Следващата стъпка за Фед може да бъде ръководена от данните за инфлацията в САЩ, като днес се очаква да бъде публикуван индекса на потребителските цени (CPI) за февруари.

„Това (CPI) е второстепенен фактор тази седмица поради случилото се с банковия сектор“, каза Андрю Бел, главен изпълнителен директор на Witan Investment Trust.

„Ако получим малко по-лош резултат, мисля, че хората ще се надяват на пълна пауза в цикъла на повишаване на лихвите. Но ако получим по-добър резултат, хората ще кажат, че Фед вероятно ще вдигне лихвите с четвърт процентен пункт“, добави той.

Индексът на европейските банки (SX7P) падна с 0,57%, след като се срина с 5,8% в понеделник в най-лошата си еднодневна разпродажба за повече от година, тъй като действията на американските регулатори да гарантират депозитите на SVB не успяха да успокоят инвеститорите, че другите банки ще бъдат в безопасност.

„Навлизането на европейските банки на червена територия би трябвало да бъде много ограничено предвид особеностите на финансовия бизнес на SVB, различната регулаторна рамка и стабилните коефициенти на ликвидност на големите банки в евро“, коментира Лука Фина, ръководител на капитала в Generali Insurance Asset Management.

„Последните събития обаче напомнят на инвеститорите колко сложен е секторът, като допълнително подкопават доверието им в него“, добави той.

Акциите на Credit Suisse поевтиняха с 4,87%, след като изпадналият в затруднение швейцарски кредитор заяви, че „изходящите потоци от клиенти са се стабилизирали до много по-ниски нива, но все още не са се обърнали“ в своя годишен доклад за 2022 г. Акциите достигнаха рекордно ниско ниво в понеделник, повлечени надолу от по-широките разпродажби в банковия сектор.

Цената на книжата на HSBC се понижи с 1,28% в четвъртия си пореден ден на загуби. Британската банка купи местното подразделение на SVB в понеделник, спасявайки ключов кредитор за стартиращи технологични компании във Великобритания.

Акциите на италианската Assicurazioni Generali поскъпнаха с 2,84%, след като застрахователят изненада инвеститорите, увеличавайки изплащането на дивиденти. Застрахователят отчете най-добрата си оперативна печалба в историята през 2022 г.

Разнопосочна търговия на Уолстрийт

Основните американски борсови индекси регистрираха смесени резултати в понеделник, тъй като предприетите от САЩ мерките за укрепване на доверието в банковата система след фалита на SVB  не успяха да подкрепят финансовите акции, пише Си Ен Би Си.

Загубите бяха ограничени, тъй като някои инвеститори изразиха надежди, че финансовият шок може да накара Федералния резерв да спре повишаването на лихвените проценти.

Промишленият индекс Dow Jones отчете спад от 90,5 пункта, или 0,28%, до 31 819,14 пункта, след като по-рано бе на червено с повече от 284 пункта. Това е поти пореден ден на спад за Dow. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се понижи с 5,83 пункта, или 0,15%, до 3 855,76 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq напредна с 49,95 пункта, или 0,45%, до 11 188,84 пункта.

Индексът на Cboe Volatility index (VIX), който е предпочитаният от Уолстрийт показател за страха на пазара, достигна ниво , невиждано от края на 2022 г. и се доближи до територия, считана за много рискова.

Междувременно доходността на държавните облигации се срина в понеделник, осигурявайки известна подкрепа на акциите.

В съвместно изявление на Фед, Министерството на финансите и Федералната корпорация за застраховане на депозитите се каза, че всички вложители в Silicon Valley Bank ще имат достъп до парите си от понеделник. Фед също каза, че създава нова програма за Срочно финансиране на банките, насочена към защита на депозитите. Механизмът ще предлага заеми до една година на банки, спестовни асоциации, кредитни съюзи и други институции.

Банковите акции останаха под натиск след спада миналата седмица, като цените на книжата на JPMorgan Chase и Citigroup се понижиха с 1,8% и 7,45%. Регионалните банки паднаха още повече, водени от спад от повече от 61% в First Republic.

Но инвеститорите се насочиха други области на пазара извън, като някои технологични акции и дефанзивни акции, включително Johnson & Johnson и Eli Lilly, които регистрираха повишение от 0,96% и 3,01%. Акциите на Apple, Microsoft и Alphabet поскъпнаха с 1,33%, 2,14% и 0,53%

Трейдърите дават коефициент около 2 към 1 за увеличение на лихвата на Фед с 0,25 процентни пункта на заседанието на централната банка на 21-22 март. Но пазарът също така очаква, че до края на годината централната банка ще свие лихвите с 0,75 процентни пункта, лихвения процент до целеви диапазон от 4%-4,25%.

Goldman Sachs отиде още по-далеч, заявявайки, че вече не очаква Федералният резерв да повиши лихвите на срещата си следващата седмица.

„Тази новина наистина е дефлационен шок, който Фед трябва да вземе предвид“, каза Джина Болвин, президент на Bolvin Wealth Management Group. „Това определено променя играта.“

Загуби в Азия

Основните индекси на водещите фондови борси в Азиатско-тихоокеанския регион регистрираха понижения в рамките на волатилна сесия във вторник, докато инвеститорите анализират последиците от фалита на Silicon Valley Bank, пише Си Ен Би Си.

Водещият индекс на Токийска фондова борса Nikkei 225 записа спад от 610,92 пункта, или 2,19%, до 27 222,04 пункта. Банковите акции в Япония се сринаха. MUFG падна с 8,6%, Mizuho Financial Group потъна със 7,1%, а акциите на Sumitomo Mitsui Financial Group паднаха с 9,8%. Компаниите от технологичния сектор също бяха продадени, като акциите на SoftBank загубиха 4,1%, а Sony Group се понижи с 2,8%, съобщи Асошиейтед прес.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се понижи с 23,38 пункта, или 0,72%, до 3 245,31 пункта, докато индексът Shenzhen Composite падна с 20,49 пункта, или 0,98%, до 2 075,93 пункта. Хонконгският показател Hang Seng 448,01 пункта от стойността си, или 2,27%, достигайки до ниво от 19 247,96 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi регистрира спад от 61,63 пункта, или 0,2,56%, 2 348,97 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 се понижи с 99,9 пункта, 1,41%, до 7 008,9 пункта, воден от загубите в банковия сектор. Потребителското доверие в икономиката също се задържа близо до исторически ниски нива

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха повишения в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете ръст от 0,75 пункта, или 0,12%, до 625,84 пункта. BGBX40 се повиши с 0,29 пункта, или 0,20%, до 142,59 пункта. BGTR30 напредна с 2,04 пункта, или 0,28%, до 730,04 пункта. BGREIT записа ръст от 0,48 пункта, или 0,26%, до 188,56 пункта.

*Информацията е актуална към 13:05 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ