Фирми признаха 68,5 млн. лв. след кампания на НАП

Фирми  признаха 68,5 млн. лв. след кампания на НАП

Фирми признаха 68,5 млн. лв. след кампания на НАП

Фирми декларираха 68,5 млн. лева след кампанията на Националната агенция по приходите от средата на миналата година. 5 623 дружества доброволно са обявили данък върху доходи от дивиденти. Това стана след проверки на агенцията във фирми, които са посочили високи касови наличности (над 100 000 лв.) в годишните си финансови отчети. 

Преди проверките Приходната агенция е изпратила писма до над 6400 фирми, с които ги насърчава доброволно да предприемат необходимите действия - да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

2511 от фирмите са декларирали малко над 19 млн. лв. дължим данък за доходи от дивиденти.

Данъчните инспектори са проверили 2116 дружества, посочили най-висока касова наличност. В резултат на проверките повече от половината от тези дружества – 1193, са подали декларации, а декларираният от тях дължим данък за доходи от дивиденти възлиза на почти 39 млн. лева. Други 10.5 млн. лв. за доходи от дивиденти са декларирани след телефонни разговори. Голяма част от дружествата, допуснали технически грешки, са се възползвали от предоставената им възможност да коригира счетоводните си отчети и да ги подадат отново.

30 юни е последният срок за деклариране и плащане на корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данъка върху разходите, дивидентите и данъка върху приходите на бюджетните предприятия, припомнят от НАП. До днес това са направили 215 112 компании.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ