Крипто индустрията в САЩ си търси „удобен“ регулатор

Крипто индустрията в САЩ си търси „удобен“ регулатор

Крипто индустрията в САЩ си търси „удобен“ регулатор

Главният изпълнителен директор на борсата за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрайд е обект на сериозно внимание в последно време, както заради богатството с което разполага, така и заради факта, че кара Toyota Corolla и живее със съквартиранти. Детайлът, който често бива пропускане е, че той живее в курорт, където една нощувка струва 3000 долара, но не това е най-важното в случая. Най-много внимание обаче привличат идеите му за това как ще спаси всички ни със своите пари, пише Макс Чафкин за Блумбърг.

Банкман-Фрайд е от хората, известни като „ефективни алтруисти". Това означава, че те се стараят да станат възможно най-богати и след това да раздадат парите си на база на научни изследвания и данни. Тъй като в САЩ е трудно да си супер богат, без да имаш голямо влияние, той е и голям политически спонсор. В подкаст интервю, посветено на неговата филантропска дейност, Банкман-Фрайд спомена, че може да дари между 100 милиона и 1 милиард долара по време на следващата президентска кампания в САЩ. Горният лимит на този диапазон би го превърнал в най-големият политически спонсор в историята на изборите в САЩ. Това може да помогне на демократите отново да спечелят президентството и да увеличат местата си в Конгреса. Това също така би помогнало да се гарантира, че регулаторите в САЩ ще избягват конфронтация с индустрия, за която защитниците на правата на потребителите казват, че прокарва редица опасни и подвеждащи продукти.

Една от идеите на Банкман-Фрайд е, че е много, ама много важно Комисията за търговия с фючърси на стоки (CFTC) да регулира неговия бизнес, където инвеститори и спекуланти търгуват и биткойни, както и фючърси с ливъридж и други дигитални монети. Тази идея има широка подкрепа сред крипто средитите, които гледат на CFTC като на предпочитан регулатор, който да позволи на индустрията да предлага по-широк (и по-рисков) набор от продукти в САЩ, включително крипто деривати.

Разбира се, малко е странно, че един от най-успешните предприемачи в крипо индустрията, която е известна с това, че често се движи по ръба на законното, иска каквато и да е било правителствена регулация. Това изглежда се дължи на факта, че Банкман-Фрайд, както и други хора от сектора, се тревожат по-малко от самата перспектива, че ще бъдат регулирани, отколкото от това как точно ще бъдат регулирани. По тази причина те определено не искат да попадат под мерника на председателя на Комисията по ценни книжа и борси (SEC) Гари Генслер. Втората причина е, че между CFTC и SEC, крипто лидерите предпочитат по-гъвкавата от двете агенции.

Този избор изглежда още по-лесен след историята на двама финансови инвеститори, които с помощта на добри адвокати и инвеститори в рисков капитал успяха да преодолеят притесненията на регулатори в CFTC.

Става въпрос за случая с компанията Kalshi предлага т.нар. „договори за събития“, които позволяват на инвеститори да залагат на резултатите от най-различни събития – от това кои ще бъдат големите победители на наградите „Оскар“ до това дали ще вали в Сиатъл през уикенда и кога следващата вълна от COVID-19 ще удари щатите. Подобни залагания са често срещани в Обединеното кралство и на други, но като цяло са незаконни в САЩ, защото регулаторите ги разглеждат като опасни.

Случаят на Kalshi бе разгледан от подразделение на CTFC, известно като Отдел за надзор на пазара (DMO). Служителите от отдела бяха скептично настроени към дейността на тази фирма, но в крайна сметка техният скептицизъм не бе от голямо значение. Те имаха за задача да се уверят, че Kalshi покрива 23 основни пазарни принципа, включително поддържане на добра документация и наличието на необходимите финансови ресурси. Действителното решение дали да бъде одобрена дейността на тази компания обаче се падна на петима комисари, известни като политически назначения. Те бяха по-идеологически предразположени да оставят пазарите сами да си вършат работата.

По-късно, когато Kalshi започна да съобщава на регулаторите какви точно договори планира да предлага, държавните служители в CFTC опитаха да изразят възражения, но те можеха да отхвърлят даден договор само ако имат подкрепа на мнозинството от тези комисари. Освен това агенцията, която има само 700 служители (в сравнение с 4500 в SEC), просто нямаше опит в преглеждането на големият обем договори, които Kalshi предлага. В крайна сметка държавните служители се предадоха.

Тази история, в зависимост от вашата гледна точка и политически пристрастя, може да бъде вдъхновяваща или дълбоко депресираща. Лесно е обаче да се разбере защо FTX и други бизнеси от крипто сектора си търсят „удобен“ регулатор. С помощта на финансирането от Банкман-Фрайд те най-вероятно ще получат това, което търсят.

Въпреки срива на крипто пазарите през последните седмици и множеството истории за наивни инвеститори, които биват насочвани към предполагаемо безопасни проекти, които незабавно удрят нулата, множество представители на Демократическата партия не спират да говорят за революционната сила на блокчейн технологията, присъединявайки се към колегите си от Републиканската партия в подкрепата за индустрията.  Междувременно Банкман-Фрайд нае на работа бивши служители на CFTC, включително бивш действащ председател на агенцията.

На 24 май сенатор Кирстен Джилибран, която е бивш кандидат за номинацията на демократите за президент на САЩ, убедини сили с про-крипто републиканеца сенатор Синтия Лумис на срещата на върха на събитието DC Blockchain Summit, за да говори за нов законопроект, който разширяване на обхвата на правата на CFTC за надзор на крипто. Тя обеща, че това „ще позволи на тази индустрия да расте и да процъфтява“.

Конгресменът от Силициевата долина Ро Хана има свой собствен законопроект, предназначен да увеличи влиянието на CFTC за сметка на SEC. Хана е либерал, който подкрепя синдикатите, универсалното здравно осигуряване и опрощаването на студентските дълго. Той обаче е и един от най-големите съюзници на крипто индустрията. Той отправи много критики към стейбълкойна Terra, който се срина преди няколко седмици, но подчерта, че регулаторите не трябва да се опитват да обуздават индустрия повече от необходимото. „Това е технология, която може да децентрализира, която може да намали разходите за посредници“, каза той.

Нищо от това не означава, че FTX и други крипто играчи ще могат да налагат волята си върху тази на регулаторите. Служителите на CFTC са категорични, че няма да позволят на индустрията да прави каквото си иска. От друга страна е лесно човек да си представи как даренията на Банкман-Фрайд и желанието на някои законодатели да не стоят на пътя на иновациите ще затруднят работата на регулаторите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ