Лагард: Връщането на инфлацията до 2% в средносрочен план не подлежи на обсъждане!

Лагард: Връщането на инфлацията до 2% в средносрочен план не подлежи на обсъждане!

Лагард: Връщането на инфлацията до 2% в средносрочен план не подлежи на обсъждане!

Европейската централна банка ще възприеме подход, който ѝ позволява да реагира на инфлационните рискове, ако е необходимо, но и да помага на финансовите пазари, ако се появят заплахи. Това заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард на конференция във Франкфурт, предаде Блумбърг.

„Връщането на инфлацията до 2% в средносрочен план не подлежи на обсъждане. Ние ще направим това, следвайки стабилна стратегия, която зависи от данните и включва готовност за действие, но която не допуска компромиси около основната ни цел“, коментира Лагард.

Председателят на ЕЦБ надгради коментари на законодателите в понеделник, обещавайки подкрепа за финансовата система, ако е необходимо, но също така строго следене на рисковете за потребителските цени, за които тя настоява, че все още не са показали признаци на разсейване на фона на неотдавнашните глобални пазарни сътресения.

„Не виждаме ясни доказателства, че базовата инфлация върви надолу“, каза тя. „Докато падащите цени на енергията отслабват един от ключовите двигатели на този натиск, увеличаващият се натиск върху вътрешните цени може да компенсира част от този дезинфлационен импулс“, добави Лагард.

Миналата седмица ЕЦБ вдигна лихвите с още половин процентен пункт в четвъртък, удължавайки най-агресивния цикъл на увеличение в историята на централната банка, въпреки сътресенията в банковия сектор. Инфлацията остава твърде висока, твърдят централните банкери, които същевременно с това обещаха да направят каквото е необходимо, за да гарантират, че системата няма да се срине.

„Изясних, че няма компромис между ценовата стабилност и финансовата стабилност“, каза тя в сряда. „Разполагаме с много инструменти, за да осигурим ликвидна подкрепа на финансовата система, ако е необходимо, и да запазим гладкото движение на паричната политика“, добави Лагард.

По-рано управителят на германската централна банка „Бундесбанк“ Йоахим Нагел заяви в коментари, публикувани във „Файненшъл таймс“ , че ЕЦБ не е приключила с повишаването на лихвите.

„Все още има път да се извърви, но се приближаваме към рестриктивната територия (при лихвите). Ако искаме да укротим тази упорита инфлация, ще трябва да сме още по-упорити“, добави той.

В речта си Лагард каза, че служителите ще следят отблизо банковия сектор през следващите седмици и месеци, за да видят дали кредиторите стават по-неохотни в отпускането на заем

„Въпреки че по-рестриктивните кредитни условия са част от механизма, чрез който нашето затягане в крайна сметка овладява прекомерния ценови натиск и връща инфлацията към целта, ние ще се уверим, че процесът ще бъде организиран през цялото време“, каза тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ