Левон Хампарцумян: Паралелното въвеждане на еврото у нас е провокация към ЕЦБ

Левон Хампарцумян: Паралелното въвеждане на еврото у нас е провокация към ЕЦБ

"Идеята за паралелно въвеждане на еврото у нас е провокация към Европейската централна банка(EЦБ), а чисто дипломатически е малко груб ход." Това заяви  председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян пред БTV по повод идеята, лансирана от министъра на финанските Асен Василев да се въведе паралелно заплащане с евро в България преди страната ни да бъде приета в еврозоната.

Според Левон Хампарцумян това е добра идея, ако някой прави докторат в някой университет да провокира системата, да изследва и да защитава тези, а в живия живот ще доведе до хаос.

Според него доходите ни зависят от представянето на икономиката и от нашето представяне в нея, а не как ги измерваме. "Еврото и лева са измерители, а нашата икономика е такава каквато е", поясни още още Хампарцумян.

Такава "екстравагантна идея" може да се отрази негативно върху доверието на хората спрямо влизането на страната ни в еврозоната. "Ако видите плана за еврото на страницата на финансовото министерство, ами, нищо не е направено, и сега изведнъж една екстравагантна идея", коментира  бившия зам.-министър на икономиката Димитър Маргаритов.

"Трябва да се спазват правилата, ние сме царе на това да заобиколим реда, по който други държави вече са минали. Търговците ще бъдат с развързани ръце,  ако това се случи", категоричен е  Маргаритов за хибридния валутен модел.

Според него с план на въвеждането на еврото ще бъде по-ясно. "След въвеждането на еврото ще има още 6 месеца на обявени две валути, но вече ще се плаща в евро, има един много кратък период където може и да има и двете, но целта е да не се отрази на банковите сметки на хората - щом сте давали 5 лв за нещо, да давате 2,5 евро след това".

"Това, която чухме от експертите, очевидно не очертава нещо позитивно от такова въвеждане, ние имаме проблеми с критериите, защо да се прави този експеримент, трябва да видим какви са ползите за хората, за държавата", коментира бившия социален министър Христина Христова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ