Служебният финансов министър предупреди да се внимава с термина "брутна минимална работна заплата"

Служебният финансов министър предупреди да се внимава с термина брутна минимална работна заплата

Служебният финансов министър предупреди да се внимава с термина "брутна минимална работна заплата"

Служебният финансов министър Росица Велкова е изненадана от новопоявили се термин "брутна минимална работна заплата". Ако Народното събрание гласува понятие като „брутна минимална работна заплата“, това би създало правна неяснота по прилагането относно социалните плащания, посочи Велкова в коментар на въпроси от журналисти при посещението си на ГКПП "Капитан Андреево".

Само мерките, които са влезли през 2022 г., приложени към 2023 г., водят до дефицит от 6,6%, а всеки допълнителен разход би довел до допълнителен дефицит и дълг, коментира още финансовият министър и допълни, че 2022 г. ще приключи стегнато фискално, с неизпълнение в капиталовите разходи и европейските средства, а неизползваните средства служат за балансиране на бюджета за 2022 година. 

Минималната работна заплата е растяла изпреварващо у нас, коментира още Росица Велкова. „За периода 2019-2022 г. натрупаната инфлация е около 27%, колкото е и ръстът на минималната работна заплата за същия период, т.е. минималната заплата е растяла изпреварващо до тази година“, поясни министър Велкова. 

Тя припомни, че предложението на Министерството на труда и социалната политика е за 770 лева и то в момента е на обществено обсъждане. Становището на Министерството на финансите е, че повишената минимална работна заплата трябва да влезе в сила от юли 2023 г, тъй като тогава се очаква да има и Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ