Morgan Stanley: Американският фондов пазар може да се срине с 22% при рецесия през 2023 г.

Morgan Stanley: Американският фондов пазар може да се срине с 22% при  рецесия през 2023 г.

Morgan Stanley: Американският фондов пазар може да се срине с 22% при рецесия през 2023 г.

Американският фондов пазар може да се изправи пред по-голяма от очакваното разпродажба през 2023 г. в случай на рецесия, което ще доведе до спада му с 22% от настоящите нива, смятат експертите на инвестиционната банка Morgan Stanley.

Банковият стратег Майкъл Уилсън, който прогнозира разпродажби на американския фондов пазар през 2022 г., което съвпадна с реалността, очаква индикаторът S&P 500 да падне до около 3000 пункта до края на тази година. В резултат на търговията в понеделник индексът възлезе на 3892,09 пункта.

Настоящият пазарен консенсус е, че икономиката на САЩ ще навлезе в умерена рецесия, започваща през първата половина на 2023 г. и след това ще се възстанови през втората половина на годината, тъй като се очаква Федералният резерв на САЩ да завърши своя цикъл на повишаване на лихвените проценти и вероятно ще се премести надолу в отговор на влошаващата се икономическа среда, пише MarketWatch.

Междувременно анализаторите на Morgan Stanley казват, че въпреки общия песимизъм на инвеститорите относно икономическия растеж на САЩ, прогнозите за корпоративните печалби все още са твърде високи, докато рисковата премия за акции (ERP) е на най-ниското си ниво отпреди световната финансова криза през 2008 г.

Според тях пазарът не е включил рецесия в прогнозите, като се има предвид индикаторът (ERP).

 Morgan Stanley изчислява, че компаниите от S&P 500 ще имат кумулативна печалба на акция през 2023 г. от $195, докато най-лошият сценарий тя ще е $180. Междувременно повечето от клиентите на банката клонят към факта, че цифрата няма да е толкова слаба, колкото очакват стратезите: те очакват тя да бъде $210-215 на акция, според анализа на банката.

Майкъл Уилсън, една от най-пламенните мечки на Уолстрийт, не е единственият експерт, който очаква американският фондов пазар да падне значително тази година. Експертът на Piper Sandler & Co. Майкъл Кантроуиц каза в интервю за CNBC миналата седмица, че индикаторът S&P 500 може да падне до около 3225 пункта до края на 2023 г., което би се равнявало на спад от около 16% от настоящите нива.

Стратезите на Deutsche Bank Group AG също очакват печалбите в САЩ да спаднат през 2023 г., но смятат, че американският фондов пазар може да се повиши през отчетния сезон за четвъртото тримесечие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ