Очакванията за намаление на лихвите от ЕЦБ може да насърчат ново увеличение

Очакванията за намаление на лихвите от ЕЦБ може да насърчат ново увеличение

Очакванията за намаление на лихвите от ЕЦБ може да насърчат ново увеличение

На Европейската централна банка може да се наложи отново да повиши лихвите, ако прогнозите на инвеститорите за разхлабване на паричната политика подкопаят политическата позиция на институцията, каза председателят Белгийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Пиер Вунш, цитиран от Блумбърг.

Пазарите в момента следват „оптимистичната“ позиция, като отхвърлят възможността за по-нататъшни повишения и очакват първото намаление на лихвения процент по депозитите на ЕЦБ от сегашното ниво от 4% през април догодина, каза шефът на Белгийската централна банка в интервю във Франкфурт.

„Проблем ли е, ако всички вярват, че ще намалим лихвите? Тогава имаме по-малко рестриктивна парична политика. И не съм сигурен, че ще бъде достатъчно рестриктивна. Така че това увеличава риска да трябва да коригираме в другата посока“, коментира той.

Миналият месец ЕЦБ остави лихвените проценти без промяна за първи път от началото на своя цикъл на затягане на паричната политика, като същевременно предупреди, че те трябва да останат на тези нива за „достатъчен период“, за да върнат инфлацията до целта от 2%. Някои служители посочиха, че това изключва движение в една или друга посока през първата половина на следващата година.

Пазарните прогнози за бъдещи съкращения на лихвите следват данни, които показват, че регионът изпитва затруднения да набере икономическа инерция, а в същото време инфлацията се забавя драстично. Но в ЕЦБ все още са загрижени за увеличенията на заплатите и се опасяват, че конфликтът в Близкия изток може отново да доведе до повишаване на цените на енергията.

„Мисля, че днес пазарите са сравнително оптимистично настроени, тъй като изключват възможността да продължим с увеличението или да останем на 4% за по-дълго време“, каза Вунш.

Последните икономически прогнози на ЕЦБ предвиждат спад до 2% през втората половина на 2025 г. Инфлацията вероятно междувременно ще се повиши поради нестабилността на цените на енергията. Премахването на държавната помощ за справяне с високите разходи за живот също означава, че напредъкът оттук нататък ще бъде по-бавен.

„Ако стигнем до заключението, че инфлацията не намалява достатъчно бързо, ще го съобщим чрез нашата прогноза и чрез нашата комуникация“, обясни Вунш. „Ако пазарите не направят извод от това, че лихвите ще бъдат високи за по-дълго време, тогава ще трябва да използваме нашите инструменти за лихвени проценти и да ги увеличим, за да стигнем там, където искаме да отидем“, добави той.

Във всеки случай, благодарение на „скорошните положителни изненади относно инфлацията“, белгийският официален представител не предвижда промени в лихвите на следващите две политически срещи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ