Опасен момент за инвеститорите: Стратег предупреждава срещу фокуса върху ИИ

Опасен момент за инвеститорите: Стратег предупреждава срещу фокуса върху ИИ

Опасен момент за инвеститорите: Стратег предупреждава срещу фокуса върху ИИ

Участниците на пазара са „прекалено уверени“ относно способността си да предвидят дългосрочните ефекти от изкуствения интелект. Това заяви пред Си Ен би Си Майк Куп, главен инвестиционен директор в Morningstar Investment Management.

Въпреки отдръпването досега този месец, оптимизмът за потенциала на ИИ да стимулира бъдещи печалби даде тласък на технологичния индекс Nasdaq Composite, който е напреднал с повече от 31% от началото на годината. За сравнение, широкият индекс S&P 500 се е повишил с малко повече от 16%.

Някои анализатори предполагат, че може да се образува ефект на балон, като се има предвид концентрацията на пазарни печалби в малък брой големи технологични акции. От началото на годината акциите на Nvidia са поскъпнали с около 190%, на Meta с повече от 150%, а на Tesla - с около 99%.

„Ако погледнете назад какво се случи през последната година, можете да видите как сме стигнали до този етап. Имахме пускането на ChatGPT през ноември, имахме съобщения за големи инвестиции в ИИ от компаниите, имахме Nvidia с нокаутиращ резултат през май,” каза Куп.

„И ние осъзнахме как нещата са се ускорили по отношение на генеративния ИИ. Това завладя въображението на обществеността и видяхме този невероятен скок“, добавави той.

В скорошна изследователска бележка Morningstar направи паралели между концентрацията на пазара днес и дотком балона от 1999 г., въпреки че Куп каза, че отличителната черта на сегашното рали е, че компаниите в неговия център са „утвърдени гиганти с големи конкурентни предимства”.

„Всички наши фирмени изследвания показват, че компаниите, които са се справили добре тази година, са печеливши и имат устойчиви конкурентни предимства, в сравнение с това, което се случваше през 1999 г., когато имахте много спекулативни компании, така че има известна степен на по-здрави основи“, каза Куп.

„Имайки предвид това, цените са се повишили толкова силно, че изглежда, че хората наистина са прекалено уверени в способността си да прогнозират как ИИ ще повлияе на нещата“, добави той.

Правейки паралели с големи технологични промени, които насочиха цивилизацията в нов курс - като електричество, парни двигатели и двигатели с вътрешно горене, компютри и интернет, Куп твърди, че дългосрочните ефекти не са предвидими.

„Те могат да отнемат време и победителите могат да излязат от места, които в момента не съществуват. Google е добър пример за това. Така че смятаме, че хората са се увлекли от това, което означава, че пазарът в САЩ е много концентриран около тази тема“, каза той.

Куп посъветва инвеститорите да гледат към акции, които са в състояние да изолират портфейлите срещу рисковете от рецеси.

„Бъдете наясно колко висока цена се плаща за обещанието за това какво ИИ може или не може да предостави на отделните компании“, заключи Куп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ